KVS

Radicaal-rechts: negeren of mee laten regeren?

deBuren
We zullen doorgaan
Sat 09.11.2024 17:30 - 18:30
KVS, Brussels
KVS TOP
09.11.2024
17:30 - 18:30
Tickets

Radicaal-rechts is in heel Europa de afgelopen jaren gegroeid, Nederland en Vlaanderen zijn geen uitzondering. Wat is in onze democratie de juiste keuze: negeren of mee laten regeren? Daarover debatteren Anton Jäger, Tamar de Waal en Mark Elchardus onder leiding van journalist Jan-Frederik Abbeloos. 

In bijna heel Europa is radicaal-rechts de afgelopen jaren sterk gegroeid. Tot voor kort konden gematigde partijen nog vrij gemakkelijk buiten hen om regeren, maar dat is steeds lastiger vol te houden. Zijn tegenstanders van samenwerking met radicaal-rechts ondemocratische paniekzaaiers? Hebben ze te weinig vertrouwen in de rechtsstaat? Of is hun vrees terecht en gaat de doos van Pandora onherroepelijk open zodra radicaal-rechts in het zadel zit? 

Hoe vergaat het Nederland een jaar na de overwinning van de PVV? Zijn er tekenen dat de rechtsstaat afbrokkelt? In Vlaanderen groeide Vlaams Belang bij de verkiezingen in juni maar werd tot ieders verrassing niet de grootste. Is dit te danken (of te wijten) aan het beroemde cordon sanitaire? En wat gebeurt er wanneer er bij de lokale verkiezingen in Vlaanderen rechts-radicale partijen de absolute meerderheid behalen? In de Nederlandse politiek bestaat het cordon sanitaire nu niet. Zijn er redenen om hier toch voor te pleiten? En wie sluit wie dan uit? 

De groeiende populariteit van radicaal-rechts zou deels worden veroorzaakt door toegenomen wantrouwen in de politiek. Hoe kunnen gematigde partijen het vertrouwen van de kiezer terugwinnen zonder de standpunten van radicaal-rechts over te nemen? 

Over deze en andere vragen gaan Anton Jäger, Tamar de Waal en Mark Elchardus in gesprek onder leiding van journalist Jan-Frederik Abbeloos (De Standaard).

Credits

met | avec | with Anton Jäger, Tamar de Waal, Mark Elchardus en Jan-Frederik Abbeloos