KVS

Fostering EU-LAC Cooperation: Cultural Policies and the Role of (art) Diasporas in the Creation of Resilient, Inclusive and Democratic Societies

EU-LAC Foundation & Próximamente Festival
vr 22.11.2024 10:00 - 13:00
KVS, Brussels
KVS TOP
22.11.2024
10:00 - 13:00
Inschrijven

Deze ‘Ruimte voor reflectie rond de bijdrage van (kunst) diaspora aan de creatie van veerkrachtige, inclusieve en democratische gemeenschappen’ maakt deel uit van het Próximamente Festival. Het wordt een oefening in co-creatie voor de EU-LAC Foundation, KVS en alle deelnemers en festivalbezoekers.

Via deze ruimte willen we artiesten, culturele professionals en het maatschappelijke middenveld aanmoedigen hun migratie-ervaringen te delen. En het daarnaast ook over de uitdagingen en kansen te hebben die horen bij ‘deel worden van een gastsamenleving’. We gaan op onderzoek uit naar de rol die kunst kan spelen bij het samenbrengen van mensen van verschillende culturele achtergronden, het voeden van wederzijds begrip, het smeden van verbonden en solidariteitsacties aanmoedigen, en mensen te emanciperen bij het vinden van hun plek in de samenleving. Dit evenement wil eveneens bestaande, veelbelovende initiatieven in kaart brengen en lokaal beleid dat diasporagemeenschappen faciliteert om bij te dragen aan de ontwikkeling van inclusieve en veerkrachtige buurten, zowel in Europa als in Latijns Amerika en de Caraïben. Vertrekkend vanuit gedeelde ervaringen en praktijken op lokaal niveau, hopen we lessen te kunnen trekken en inzichten te verzamelen: hoe kunnen we dergelijke input mee in rekening nemen bij het ontwerp van betekenisvolle coöperatieprogramma’s op het niveau van het EU-CELAC partnership. 

Onderdeel van