Queridxs amigxs,
Samen met Latijns-Amerikaanse en Europese organisaties en artiesten creëerden wij PRÓXIMAMENTE: een coöperatief platform met een gloednieuw festivalprogramma. De eerste editie leverde een positieve balans op: nieuwe netwerken werden uitgebouwd, belangwekkende voorstellingen werden (voor het eerst) getoond aan een Europees publiek, en het was de start van een oprechte dialoog tussen Latijns-Amerikaanse en Europese artiesten.
Nog warm van de gloed van de eerste Próximamente, kwam deze tweede editie tot stand. Groter? Misschien een beetje. Maar groei is niet onze grootste ambitie. Delen en deelbaar worden is dat wel. Het is dan ook puur vanuit die visie dat we groeien. Daarom voegen we partners toe, in België en in de rest van Europa. Om zo de impact van de verplaatsing te reduceren en de aanwezigheid van de artiesten nog beter te benutten.
Tussen de 1ste en 2de editie van Próximamente sloeg corona een diepe bres. De verre verplaatsing die mensen maken, wordt meer dan ooit in vraag gesteld. En daarbovenop kwam nu ook het gezondheidsaspect kijken.
Ik begrijp die argumentatie en neem ze ter harte, maar er is meer. We leven namelijk in een geglobaliseerde wereld waar de meeste verplaatsingen door ons economisch systeem worden veroorzaakt. De logistiek en relaties uit het koloniale tijdperk zijn nog steeds actief in regio’s zoals Latijns-Amerika. Commerciële organisaties, die voor het gros van de vervuiling verantwoordelijk zijn, blijven zich verder ontwikkelen en niemand overweegt zelfs hen een halt toe te roepen.
Bovendien – en laat ons dat nooit vergeten – leven wij, Europeanen, allemaal op de een of andere manier in een welvaartsmaatschappij die uit deze assymmetrische economische relaties ontsproten is.
Kunst is een van de weinige opties die ons resten om de wereld menselijk te maken. Daarom is het belangrijk om verhalen en gevoeligheden te laten circuleren en om je te laten raken. Als we de andere niet kunnen voelen, niet weten hoezeer we op elkaar lijken, hoe we van elkaar verschillen en hoe anders we de wereld zien, dan missen we een geweldige kans om als mens te leren en te groeien.
Kunst speelt een fundamentele rol bij de constructie van onze identiteit en toekomst. Daarom laten we de editie van Próximamente in 2021 doorgaan. We volgen daarbij rigoureus alle gezondheidsprotocollen op en proberen de ecologische impact van elke verplaatsing te minimaliseren, op zijn minst door ze optimaal te benutten.
Deze pandemie toonde ons helderder dan ooit hoe de hele wereld verbonden is. Wanneer er ergens iets gebeurt, heeft dat gevolgen voor de hele planeet. Bovendien bracht het ons meer dan ooit het inzicht dat we naar collectieve oplossingen moeten zoeken. Samenzijn is de enige manier waarop we uitdagingen het hoofd kunnen bieden en een nieuwe en eerlijkere normaliteit kunnen creëren.
Dit is niet het moment om ons af te sluiten van de wereld. Daarom nodig ik, als mede-Europeaan én als lid van de Latijns-Amerikaanse diaspora in Europa, jullie uit op de tweede editie van het Próximamente- festival.
Abrazo,
Gerardo Salinas