KVS

Genoeg gestraft?

deBuren
We zullen doorgaan
za 09.11.2024 15:30 - 16:30
KVS, Brussels
KVS TOP
09.11.2024
15:30 - 16:30
Tickets

Dat iedereen een tweede kans verdient, blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Toen in Vlaanderen tv-maker Bart De Pauw de documentaire over zijn proces van het zendschema wilde halen floot de publieke opinie hem terug, toen in Nederland Matthijs van Nieuwkerk zijn comeback wilde maken bij RTL 'bleek dat nog niet het juiste moment’. Een tweede kans krijg je niet, maar moet je verdienen.

Een publiek figuur moet zijn straf ook publiek uitzitten. En dus kunnen we meekijken met wat er gebeurt. Wat deze voorbeelden met elkaar gemeen hebben: dat de vraag naar straf en wat er nodig is voor herstel anders wordt gevalideerd door het (rechts)systeem dan door de publieke opinie. En dat herstel of vergiffenis nog niet hetzelfde is als een vanzelfsprekende terugkeer naar een publieke positie van macht en privilege.

En dus blijven de volgende vragen overeind: Wanneer is sorry zeggen niet genoeg? Wat maakt een straf niet bevredigend? Wat verstaan we precies onder ‘een tweede kans’? Heeft iedereen daar recht op? En aan wie is het om dat te bepalen?   

We gaan erover in gesprek met strafpleiter Anne-Marie De Clercq, opiniemaker Nadine Ridder, gevangenisaalmoezenier Pieter De Witte en filosoof Petra van Brabandt. Meredith Greer modereert het gesprek.

Credits

met | avec | with Petra van Brabandt, Nadine Ridder, Anne Marie De Clercq & Pieter De Witte