KVS

Muxe: Gender from an Ancestral Perspective

Lukas Avendaño
di 19.11.2024 16:30 - 18:30
KVS, Brussels
KVS TOP
19.11.2024
16:30 - 18:30
Tickets

Lukas Avendaño identificeert zich als "muxeril" of muxe, een term die een unieke en complexe sociale identiteit belichaamt die is geworteld in de Zapoteekse cultuur van Mexico. Volgens Avendaño verwijst deze identiteit naar personen die geboren zijn met mannelijke geslachtsorganen, maar die sociale, culturele en seksuele rollen aannemen die de traditionele ideeën over mannelijkheid uitdagen. Muxerismos vertegenwoordigen niet alleen een genderidentiteit, maar ook een culturele praktijk die specifiek is voor Mexico. Tijdens deze conferentie zal Lukas gender- en seksuele identiteit vanuit verschillende perspectieven verkennen, in dialoog met experts op dit gebied. Dit evenement zal dienen als de slotceremonie voor het Duits-Mexicaanse co-voorzitterschap van de Equal Rights Coalition, dat zich in de periode 2023-2024 richtte op het bevorderen van LGBTQ+ rechten voor mensen in België en de rest van de wereld.

Lukas Avendaño is een performance artiest, choreograaf en antropoloog, afkomstig van de landengte van Tehuantepec in Oaxaca, Mexico. Lukas is een ‘Muxe’, een derde genderidenteit van het Zapotec-volk dat de kolonisatie en het christendom voorafging.

Avendaño nam reeds heel wat prijzen en onderscheidingen in ontvangst. In 2020 de Prijs voor Inheemse Identiteit, FICWALMAPU in Temuco, Chili. In 2019 de prijs van de Fundación Treshold in Canada/VS en een eervolle vermelding tijdens de vijfde editie van de Internationale tentoonstelling voor podiumkunsten Movimiento Continuo in Bogotá in Colombia. In 2017 ontving hij de publieksprijs van het Zurcher Theater Spektakel in Zürich, Zwitserland. In 2011 kreeg hij een beurs van FONCA Jóvenes Creadores “A”. En in 2002 de erkenning voor Maatschappelijke Werkzaamheden, Nationale Jeugdprijs, SEP-SEGOB-STPS-SRA- Senado de la república LVIII Legislatura. 

Tijdens Proximamente festival kan je ook Avendaño's voorstelling Bardaje zien, op vrijdag 22 november en zaterdag 23 november. 

Onderdeel van