KVS

SANTUSA ( Q.E.P.D ) Cosmologia Andina

Aymara Quispe
Workshop
do 21.11.2024 17:30 - 18:30
KVS BOXBAR
21.11.2024
17:30 - 18:30
Inschrijven

'Hoe zien wij, inheemse mensen, de dood binnen de Andine Cosmologie?'

Na de dood kunnen we zowel in het hiernamaals als in de wereld van de levenden zijn. "El Mankjapacha - Alajpacha - Akapacha" Kunnen de zielen met ons communiceren? Zeker! Sinds onheuglijke tijden, binnen onze overtuigingen, gebruiken en gewoontes, hebben ze met ons gecommuniceerd via het heilige cocablad. Ik zal je laten zien hoe het werkt. Ze kunnen ons helpen problemen op te lossen of een straf af te kondigen over wie ons kwaad doen. Dit maakt deel uit van onze Andine Cosmologie.

Onderdeel van

AYMARA QUISPE 

Ik ben geboren in een prachtige tuin genaamd Ciudad de El Alto - Bolivia. Ik ben Aymara Quispe en heb beeldende kunst gestudeerd aan de Universidad Mayor de San Andrés. Ik ben sinds 2000 actief in de kunst, ben beroepsmatig advocaat en kunstenaar uit passie en sinds mijn voorouders Kallawaya uit traditie. Sinds 2019 heb ik verschillende landen in Europa bezocht om kunst en Boliviaanse cultuur te brengen: Den Haag - Rotterdam - Amsterdam - Almere - Groningen - Leeuwarden - Bitgum - Brussel - Spanje. Mijn project heet SANTUSA (Q.E.P.D), wat ‘moge ze in vrede rusten’ betekent. Wat gebeurt er met ons, de inheemse mensen, voor en na de dood? Hoe communiceren we met de levenden? En wanneer komen we om te wandelen en voedsel te delen in de wereld van de nog levenden?

Credits

MET DE STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DE / WITH THE SUPPORT OF KVS/ PROXIMAMENTE festival 2024- & the Embassy of Bolivia in Belgium - Giselle Lisazo