KVS

THE RIVER AND THE DEVIL

Paula Almiron
Work in Progress
wo 20.11.2024 18:00 - 19:00
KVS, Brussels
-2
20.11.2024
18:00 - 19:00
Tickets

The River and The Devil nodigt het publiek uit om in de overblijfselen van een verdwijnende rivier te stappen. 

Er wordt gezegd dat de kolonisatoren, in het Boliviaanse Andes-plateau, in koloniale tijden, over de rivier Desaguadero spraken als was het een duivels lichaam van water. Ze wilden de oncontroleerbare krachten van de rivier omvormen en er de kwaadaardige kracht uit extraheren. Door de voortdurende vernieling en extracties begon de rivier steeds meer te verwoestijnen: haar lichaam veranderde van water in zout.

The River and the Devil is zowel een dansvoorstelling als een collectieve storytelling. Paula Almiron nodigt het publiek uit om onder te duiken in een stroom van woorden, geluiden, gebaren en voorwerpen; om zo het verhaal van de rivier te vertellen vanuit haar ruïnes. Zich navigeren tussen de resten van de rivier impliceert dat men aanvaardt dat men tussen haar overblijfselen en gebroken lichaam moet leven, en dat men zin moet halen uit de zinloosheid.

Een koor aan stemmen leest als een golf en herinnert ons eraan dat geschiedenis niet lineair is maar eerder verschillende fragmenten die constant veranderen. De rivier veranderde in gebroken stukken die zich onaangekondigd tussen ons in verstoppen en naar ons toekomen. Wat verandert er nadat de rivier verdwijnt? Misschien blijven we achter met onze overtuigingen, het gefluit van geesten en verhalen die in het donker worden verteld.

 

Onderdeel van

PAULA ALMIRON werd geboren in Buenos Aires en woont tegenwoordig in Brussel. Haar praktijk bevindt zich op het snijvlak van choreografie, schrijven en geologie, met nadruk op de voortdurende intra-acties tussen sociale, spirituele en geologische werelden.

Ze behaalde een masterdiploma aan ISAC in Brussel (2019). Eerder studeerde ze een BFA in Theater aan de Nationale Universiteit voor de Kunsten (2007) en het dansprogramma Arte XXI (2008), beide in Buenos Aires. Recentelijk voltooide ze een opleiding Fascia & Somato-Psycho-Pedagogie (2024, Body Mind Academy). Sinds 2019 werkt ze rond de notie van ‘waterchoreografieën’. Haar werken Always Coming Hole (2021) en The River and The Devil (2025) kwamen voort uit de relatie met een uitdrogende groep waterlichamen van het Boliviaanse Andesplateau.

Binnen dit kader onderzoekt ze momenteel bloedchoreografieën en vloeibaar schrijven. Ze werkt samen met Wouter De Raeve in I Build My Language With Rocks in de Noordwijk in Brussel. Ze coördineerden M33, een ruimte gewijd aan de lokale bewegingen van de buurt, en curateerden Swamp Sacrifices, een programma over de relatie tussen het moeras van Brussel en de notie van non-productiviteit. Paula werkt als danseres, choreografe, mentor, extern oog en docent, en werkt samen met Louise Vanneste, David Weber-Krebs, Wouter De Raeve, Eliane Bertschi, Diana Szeinblum en anderen. Haar werk is getoond op het Bâtard Festival (Brussel), Veem House for Performance (Amsterdam), Kanal-Centre Pompidou, Kunsthalle Zürich, Munar Arte (Buenos Aires), Kunsthaus Zürich, Teatro 25 de Mayo (Buenos Aires), Sala de Belleza (Bogotá), …

 

Credits

CONCEPT, REGIE & PERFORMANCE / CONCEPT, MISE EN SCÈNE & PERFORMANCE / CONCEPT, DIRECTION & PERFORMANCE Paula Almiron DRAMATURGISCHE ADVISEURS / CONSEILLERS DRAMATURGIQUES / DRAMATURGICAL ADVISERS Simon Asencio, Louise Vanneste, David Weber-Krebs CONCEPTUELE DRAMATURG / DRAMATURGE CONCEPTUEL / CONCEPTUAL DRAMATURG Wouter De Raeve ZOUTSCULPTUREN & VISUEEL ARTIEST / SCULPTURES DE SEL & ARTISTE VISUEL / SALT SCULPTURES & VISUAL ARTIST Florencia Almiron GELUIDSONTWERP / CONCEPTION SONORE / SOUND DESIGN Vica Pacheco VERDELING VAN GELUID / SPATIALISATION DU SON / SPATIALIZATION OF SOUND : Simon Lehmans LICHTONTWERP / CONCEPTION LUMIÈRES / LIGHT DESIGN Estelle Gautier RESIDENTIE-ONDERSTEUNING / SOUTIEN EN RÉSIDENCE / RESIDENCY SUPPORT wpZimmer, kunstencentrum BUDA, kunstenwerkplaats, C-TAKT, La Bellone Maison de Spectacle, La Serre Arts Vivants (Montréal), CND Paris, SEN (Studio Etangs Noirs), Tenerife LAV, GC Het Huys, Meyboom Artist-run Spaces & PROXIMAMENTE festival residency 2024. COPRODUCTIE / COPRODUCTION KAAP, C-Takt network & kunstenwerkplaats PRODUCTIE / PRODUCTION Four-Thirty-One vzw & Hiros MET STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DE / WITH THE SUPPORT OF The Flemish Government & Vlaamse Gemeenschapscommissie