Een dag in het leven van Mrs Dalloway
Michael De Cock gaat voor de voorstelling Mrs Dalloway de samenwerking aan met Carme Portaceli van Teatro Español. Waarom Mrs Dalloway? En Teatro Español, hoezo? In dit interview gaat De Cock dieper in over die bijzondere samenwerking over de landsgrenzen heen. Hij deelt ook zijn interesse voor Virginia Woolf en haar moderne roman Mrs Dalloway.
Hoe zijn Carme Portaceli van Teatro Español en jij bij Virginia Woolf terechtgekomen?
Michael De Cock: "De laatste jaren hebben we vanuit KVS erg veel internationale contacten gelegd. Zo is er een bijzonder fijne relatie ontstaan tussen Teatro Español en KVS. De artistieke directeur Carme Portaceli en ik volgen elkaars huizen en wisselen veel informatie uit over wat een stadstheater kan betekenen in de 21ste eeuw in een grote Europese hoofdstad. We voeren lange en intense gesprekken over kunst, theater en literatuur. Ook: welke schriftuur biedt de beste antwoorden op de vraagstukken van deze tijd? Tijdens één van de vele gesprekken zijn we bij Virginia Woolf beland, en onze gedeelde liefde voor haar werk."
En waarom wilden jullie precies met Mrs Dalloway aan de slag gaan?
"Ik ben ontzettend geïnteresseerd in het niet-geleefde leven dat we allemaal hebben. Wat als we dit of dat anders hadden gedaan? Zouden we dan andere mensen zijn? Maak je zélf de keuzes die je maakt, of zijn het de keuzes die jou maken? Het is een thema dat je ook vaak terugziet bij schrijvers als Tsjechow (niet toevallig een tijdgenoot van Virginia Woolf) en in het werk van Jaco Van Dormael. In de film Achter de wolken vroeg ik me af wat de liefde die je vijftig jaar geleden op je achttiende ervaarde, vandaag nog waard is? Kan je ze weer oppikken? Kies je voor absolute passie in je leven, of voor een kalmer en standvastiger geluk? Gaat het überhaupt om een keuze?
Voor mij gaat Mrs Dalloway om een immens verlangen naar samenhorigheid, en het stiekeme besef dat die gedoemd is om te falen. Diep vanbinnen zullen we altijd eenzaam zijn. Dat, en jezelf aanvaarden, om wie je bent… daar gaat het om."
Waarom wilde je voor deze productie samenwerken met Teatro Español?
"Samenwerkingen met gelijkgestemde partners zijn bijzonder leerrijk en nuttig. Een van de ambities en doelstellingen van KVS is internationalisering. Daarin slagen we steeds beter… Onze KVS-gezichten spelen over heel de wereld en we gaan veel bijzondere interessante samenwerkingen aan. Niet met gelijk wie! Steeds bewust en goed uitgekozen. Teatro Español is een fantastisch theater. Zowel het gebouw, de plek als de historiek. Het is een van de oudste theaters van Spanje en zelfs van Europa. Bovendien is Spanje een fascinerend land dat volop in transitie is. De thema’s die bij ons spelen, leven daar ook, hoewel de context anders is. Dat maakt samenwerken heel leerrijk."
Waarom mag niemand dit stuk missen?
"Daar zijn honderdduizend redenen voor. Omdat het een bijzonder gewaagde samenwerking is, omdat de cast fantastisch is (Blanca Portillo speelde een hoofdrol in Volver van Almodóvar), en omdat het stuk - wie weet – mensen aanzet om ooit Virginia Woolf ter hand te nemen."
-
-
02.04.202020:00 - 21:30KVS, BrusselsKVS BOL
-
04.04.202020:00 - 21:30KVS, BrusselsKVS BOL
-
22.10.202020:00 - 21:30KVS, BrusselsKVS BOL
-
22.10.2020-04.03.2021Vanaf 20:00FREE LIVESTREAM VIA 247.KVS.BEThuis, EarthOnline
-
23.10.202020:00 - 21:30KVS, BrusselsKVS BOL