KVS
© Maarten Mooijman & HUMAN

Het Filosofisch Kwintet

deBuren
Festivalspecial met Arnon Grunberg
za 09.11.2024 20:00 - 21:30
KVS, Brussels
KVS BOL
09.11.2024
20:00 - 21:30
Tickets

De afsluiter van het festival: Het Filosofisch Kwintet! Dit iconische tv-programma van HUMAN strijkt neer in de KVS om live een special op te nemen. Kan de spelende mens ons redden? Dat onderzoekt Arnon Grunberg tijdens deze uitzending van Het Filosofisch Kwintet met drie gasten uit Vlaanderen en Nederland. En daar kun jij bij zijn!

Zonder speelse levenshouding verliezen we beschaving, waarschuwde Johan Huizinga in zijn boek Homo Ludens uit 1938. Spel vraagt om samenwerking, spel is een uitnodiging tot relativeren, spelen is een kenmerk van vrijheid en is alleen al daarom een onontbeerlijk element van een gezonde samenleving. Huizinga zag in zijn tijd - vlak voor de Tweede Wereldoorlog- het tegenovergestelde gebeuren: hang naar sensatiezucht en gemakkelijk te verteren meningen, een gebrek aan humor en onverdraagzaamheid tegenover groepsgenoten. 

Hoe spelen wij? Is er ruimte voor het spel in een samenleving waarin doelmatigheid koning is? Kun we de fluïditeit en dubbelzinnigheid van het spel nog accepteren? Welke rol spelen valsspelers en spelbrekers?  En mag je nog spelen met je vijanden?

Daarover gaat Arnon Grunberg in gesprek met Vlaamse en Nederlandse denkers. Na afloop is er een Q&A en wordt het gesprek met het publiek verdergezet. De aflevering is later te bekijken op NPO 1.