KVS

RUIDO BLANCO

Andrea Bonilla
Work in Progress
za 23.11.2024 14:30 - 15:30
KVS, Brussels
KVS Dansstudio
23.11.2024
14:30 - 15:30
Tickets

Ruido Blanco is een hedendaagse dansvoorstelling die dieper ingaat op hoe het voelt om een zwarte vrouw te zijn in de huidige samenleving. 

Door middel van lichaamstaal vol symboliek opent de voorstelling een innerlijk gesprek over identiteit, zelfkennis en sociale druk. De voorstelling bevraagt en deconstrueert de stereotypes en verwachtingen die aan zwarte vrouwen worden opgelegd en creëert ruimte voor reflectie en verzet. Via vloeiende bewegingen en krachtige gebaren weerspiegelt Ruido Blanco de constante strijd om je identiteit te moeten bevestigen te midden van externe stemmen die je proberen te definiëren. In de choreografie versmelten verschillende dansstijlen, om zo nog het narratief van diversiteit en complexiteit van de voorstelling nog verder te versterken. Dit stuk is niet enkel een artistieke verkenning, maar ook een emancipatieverklaring, die de toeschouwer uitnodigt om zijn/haar/hun eigen percepties over ras en geslacht in vraag te stellen en te heroverwegen.

16+

Onderdeel van

Andrea Bonilla Ospina is een danseres, docente, onderzoeker en capoeirista en Afro-Colombiaanse choreografe. In haar artistieke werk en onderzoek focust ze zich op de dialoog met het terrein en interdisciplinaire benaderingen – en dit altijd met aandacht voor vraagstukken rond o.a. ras, etniciteit, klasse en geslacht. Ze adviseert het Ministerie van Cultuur voor de ontwikkeling van inhoud voor de opleiding Interculturaliteit, Negros, Afros, Raizales en Palenqueros (2021). Daarnaast is ze betrokken bij het Danza Viva-programma, lid van de Departementale Raad voor Dans van Valle del Cauca, en ontving ze in 2008 een beurs van het Ministerie van Cultuur voor haar onderzoek "Danza afro contemporánea, representación de un nuevo pensamiento", dat ze in Medellín opzette, samen met het gezelschap Sankofa. In 2010 ontving ze een ICETEX-beurs voor Jonge Talenten in de Kunst om studies rond hedendaagse danstrends te ontwikkelen (Argentinië). In 2014 bekwam ze de stagebeurs van het Ministerie van Cultuur, Colombia-Cuba voor dans. Als artistiek directeur omvat haar podiumkunstenwerk o.a. Oxo (Natalia Cárdenas 2022), Reminiscencia (Jhojan Andrés Avendaño 2022), Preludio de un sentimiento (Fabián Cárdenas 2022), Historias Cruzadas (2022) en Onios (2017), en internationale voorstellingen zoals Historias Convergentes (2016) en Ardid (2015). Ze is de oprichter van het project Afro al Parque Cali, dat in 2014 werd opgericht om kunst te decentraliseren en zichtbaar te maken door nieuwe stedelijke ruimtes te creëren vanuit culturele praktijken en door lichamen in contact te brengen met Afrikaanse expressies. Ze heeft een masterdiploma in podiumkunsten met een specialisatie in hedendaagse dans en een masterdiploma in Interculturele Studies.

 

Credits

MET STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DE / WITH THE SUPPORT OF Bienal de Danza de Cali, Afro al parque Cali PROXIMAMENTE festival residency 2024