KVS

¿QUÉ PUEDE UN CUERPO? / WHAT CAN A BODY DO?

Shantì Vera & Melissa Herrada
WORK IN PROGRESS
sam. 23.11.2024 20:00
KVS, Brussels
KVS BOL
23.11.2024
20:00 - 20:40
Tickets

¿QUÉ PUEDE UN CUERPO? of Wat kan een lichaam doen? is het derde deel van het LEIB-project. LEIB betekent "lichaam" in het Oudduits, maar het is ook een conjuro (een spreuk of bezwering) afkomstig uit de bergen van Zuid-Mexico. LEIB is een onderzoeksproject dat kennis wil dekoloniseren door middel van het lichaam zelf, waarbij het lichaam zowel op poëtische als politieke wijze wordt verdedigd.

Het project bestaat uit vier delen: Wat verlangt een lichaam? (2022), Waartegen verzet een lichaam zich?(2023), Wat kan een lichaam doen? (2024-), en Wat vergeet een lichaam?. Deze vragen verweven de abstracte filosofie van Nietzsche met de kennis van Mexicaanse collectieven die op zoek zijn naar vermiste personen. Deze kennis vervaagt de grenzen tussen empirische, mystieke en metafysische ervaringen, tussen wetenschap en intuïtie, tussen techniek, voorgevoel en westerse kennis.

QUÉ PUEDE UN CUERPO? dient als een conjuro voor de terugkeer van alle vermiste personen. Shantí Vera botste op het woord "LEIB" tijdens het lezen van Nietzsche's De Vrolijke Wetenschap, en ontdekte zo een verbinding tussen de praktijk van zijn familie om met de doden te fluisteren en het werk van de zoekcollectieven in Mexico. Na uitgebreid onderzoek besefte hij dat de kern van dit onderzoek in de gevoeligheid van zijn eigen lichaam ligt. Westerse kennis classificeert dit soort begrip vaak als "ancestraal", een term die afdoet aan de waarde ervan, want deze kennis behoort ons allemaal toe—omdat we allemaal een lichaam hebben. Het oproepen van iets om te verschijnen of te gebeuren, is een diepmenselijke activiteit.

In een stad als Brussel is het essentieel om dekolonisatie vanuit de praktijk zelf te bespreken. Het dekoloniseren van onze gevoeligheid stelt ons in staat om op een andere manier te voelen, denken en uiteindelijk anderen te begrijpen.

Une partie de

SHANTÍ VERA is een Mexicaanse artiest die momenteel in Berlijn gevestigd is. Hij studeerde af in Hedendaagse dans met onderscheiding aan de Universidad Veracruzana in Xalapa, Mexico en behaalde een master in Performing Arts & Visual Culture aan de Universiteit Castilla La Mancha en het Reina Sofia Museum in Madrid, Spanje. Gedurende zijn carrière ontwikkelde hij werk als choreograaf, danser, regisseur, leraar, lichaamsonderzoeker, schrijver en curator, en stelde hij zijn creaties voor in hoogaanschreven instellingen in Mexico en op festivals en locaties in 22 landen in Europa en Latijns Amerika. Sinds 2007 is hij bezig met de ontwikkeling van El Cuerpo Vacío, een laboratorium om gedachten in actie om te zetten, te experimenteren en te spelen vanuit diverse kennisgebieden, gericht op het podium, met een focus op het lichaam, de gedachtengang, verbeelding, ruimte, creatie en choreografie.

Zijn artistiek werk is een politiek engagement ter verdediging van het lichaam. Sinds 2007 is hij de leider van het gezelschap CUATRO X CUATRO, en in 2009 creëerde hij het 4X4 festival (met 14 edities op de teller): beide organisaties bieden ruimte voor experiment, onderzoek, promotie en tentoonstelling van hedendaagse podiumkunsten.

MELISSA HERRADA is een Mexicaanse choreograaf en danser, gevestigd in Berlijn. In 2014 studeerde ze af op bachelorniveau in hedendaagse dans aan de Escuela Profesional de Danza de Mazatlan, Mexico. In 2024 studeerde ze af als master in de choreografie binnen het Arts Program aan HZT in Berlijn, het interuniversitair centrum voor dans van de Universiteit voor Kunsen (UdK). Gedurende haar loopbaan, stelde ze al werk voor in tien landen. Sinds 2016 is ze een creatieve medewerker bij het Mexicaanse gezelschap CUATRO X CUATRO, onder leiding van Shantí Vera en deel van het podiumkunstenfestival 4x4 in Mexico. Ze ontving recent de internationale samenwerkingsbeurs van de British Council 2021-2023, in samenwerking met CASA Festival in Londen. Voor haar laatste project, werkt ze samen met de visuele artiest Andrea Carillo, met de steun van de Magnum Foundation van NY en Patronato de Arte Contemporáneo van Mexico.

CUATRO X CUATRO is een Mexicaans gezelschap, in 2007 opgericht in Xalapa, Mexico. Ze ontwikkelen interdisciplinaire projecten waarin ze het lichaam onderzoeken uit een Zuiders perspectief (niet geografisch, maar als een afwezig territorium in de dominante ziensbeelden van de wereld). Ze presenteerden hun praktijk in de relevantste culturele instellingen in Mexico, én in 22 landen in Europa en Latijns Amerika. Ze ontvingen meerdere awards en beurzen in Mexico, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Duitsland.

Crédits

CUATRO X CUATRO CONCEPT, CHOREOGRAFIE, ONDERZOEK EN REGIE / CONCEPT, CHORÉGRAPHIE, RECHERCHE ET MISE EN SCÈNE / CONCEPT, CHOREOGRAPHY, RESEARCH & DIRECTION Shantí Vera CO-CHOREOGRAAF / CO CHORÉGRAPHE / CO CHOREOGRAPHER Melissa Herrada ART DIRECTION Arturo Lugo (Tun Project) GELUIDSDRAMATURGIE / DRAMATURGIE DE SON / SOUND DRAMATURGY Manuel Estrella LICHTDRAMATURGIE / DRAMATURGIE DE LUMIÈRE / LIGHT DRAMATURGY Melissa Herrada DANSERS / DANSEURS / DANCERS Arturo Lugo, Melissa Herrada & Shantí Vera TEKST / TEXTE / TEXT Mirtha Luz Pérez Robledo & Daniela Rea FOTOGRAFIE / PHOTOGRAPHIE / PHOTOGRAPHY Paulina Cervantes (Maremoto Producciones) & Dieter Hatwig VIDEO / VIDÉO Fernando Frías (Maremoto Producciones) PRODUCTIE / PRODUCTION Cuatro X Cuatro