Théâtre de Liège steunt Rachida Lamrabet

Het Théâtre de Liège en KVS sloegen de handen in elkaar voor het trans-Atlantische project P3M5. In samenwerking met het Goethe-Instituut in Washington gaven theaterhuizen verspreid over de Verenigde Staten en Europa theatermakers de opdracht een kort stuk te schrijven over de betekenis van privacy in deze digitale wereld. Die stukken van telkens 5 minuten worden in verschillende formats voorgesteld door een netwerk van theaterhuizen vanaf januari 2017 tot in juni 2018. 

Théâtre de Liège en KVS contacteerden in overleg één Nederlandstalige en één Franstalige auteur. In Luik werd Alex Lorette met haar project White Pig geselecteerd.

Op vraag van KVS creëerde Rachida Lamrabet — juriste en Belgisch theatermaakster en romanschrijfster van — Deburkanisation. Het project onderzoekt hoe wetten vrouwenlichamen benaderen, in dit geval: lichamen van moslimvrouwen die een niqab of hijab dragen.

Dit weekend besliste het Interfederale Gelijkekansencentrum Unia om een punt te zetten achter de samenwerking met juriste Rachida Lamrabet, die zich de voorbije weken in de Vlaamse media liet opmerken door haar uitlatingen over het boerkaverbod.

Het is net de kracht van theater dat het nieuwe ideeën, scenario’s, verhalen kan ontwikkelen, die verschillende levens doorkruisen en getuigen van een zekere realiteit, hoe schokkend die soms is.

In een wereld waarin sommige landen zelfs een commerciële film als Belle en het Beest verbieden omwille van verwijzingen naar homoseksualiteit, moet net deze artistieke vrijheid en de vrijheid van meningsuiting steeds opnieuw worden benadrukt.

Kiezen om te luisteren naar andere standpunten en die proberen te begrijpen, leert ons meer dan afwijzing en geweld.