Slam The City #2

VUB

De moslimjongerencultuur: islam, hiphop en het engagement met de wereld.

De Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi (1940-2015) was de grote inspirator voor de ontwikkeling van het feminisme in de moslimwereld. Mernissi was ook een spilfiguur in de Caravane Civique, een netwerk van muzikanten, intellectuelen, dichters en schrijvers dat een brug wil slaan tussen mensen uit ruraal en stedelijk gebied en de culturele wereld.

De Fatima Mernissi Leerstoel sluit naadloos aan bij het gedachtegoed van Fatima Mernissi en neemt een verbindende rol op door met het Brusselse middenveld en organisaties die moslimjongeren en vrouwen bereiken activiteiten te organiseren die kennismaking, uitwisseling en sociale cohesie bevorderen.

In de tweede activiteit van Slam The City staat de leefwereld van moslimjongeren centraal. In tegenstelling tot het dominante discours dat moslimjongeren bijna onlosmakelijk verbindt met radicalisering, wil de Fatima Mernissi Leerstoel met de lezing De moslimjongerencultuur: islam, hiphop en het engagement met de wereld een ander licht werpen op de aspecten die Generatie M kenmerken en die in de huidige polariserende context al te vaak onderbelicht blijven.

 

20:00Inleiding door Iman Lechkar (Houder van Fatima Mernissi Leerstoel, VUB)

20:15Muzikale introductie door Sukina Abdul Noor (Poetic Pilgrimage) en lezing door Jeanette Jouilli (University of Pittsburgh) with 'Muslim Hip Hop Artists in Britain: Role Models for the Youth and/or Model Citizens?'

21:00Debat met Jeanette Jouili en Sukina Abdul Noor (Poetic Pilgrimage). Gemodereerd door Keltoum Belorf (DeWereldMorgen)

22:00 -– Einde

 

Prijs
€ 0
Categorie
Research