Saint Amour

Behoud De Begeerte

Op 28 januari (Nederland) en op 11 februari (Vlaanderen) slaat Saint Amour opnieuw haar vleugels uit. Niet als veelkoppig fabeldier deze keer, wel onder de gedaante van één centrale auteur in wie vele schrijvers huizen: Herman Brusselmans. Dat precies hij de centrale gast is op Saint Amour, heeft niet zozeer te maken met zijn leeftijd (60 jaar), maar vooral met zijn werk (meer dan 70 boeken). Weinig schrijvers hebben namelijk zo vaak en zo veelzijdig over de liefde geschreven: cynisch, teder, melancholisch, burlesk, brusselmansiaans.

Bij het lezen van de naam ‘Herman Brusselmans’ kwamen u wellicht niet meteen lieflijke hobo’s en frivool glockenspiel voor de geest. Terecht: Saint Amour trakteert deze keer op ontspoorde drumsolo's en stevig doorrookte rock ’n roll. Tim Vanhamel, frontman van Millionaire en voormalig gitarist van het legendarische Evil Superstars, maakt samen met Sjoerd Bruil het langharige tuig in u los.

Maar Herman Brusselmans staat er als schrijver niet alleen voor. In iedere schouwburg wordt hij vergezeld door telkens een andere auteur en voelt telkens een andere interviewer hem aan de tand. In KVS zijn dit respectievelijk Özcan Akyol en Marc Didden. 

Herman Brusselmans (1957) studeerde Germaanse filologie te Gent, waarna hij in een bibliotheek van een ministerie in Brussel ging werken. Over deze tijd in zijn leven gaat zijn doorbraakroman De man die werk vond (1985). Dat boek kreeg een vervolg met Nog drie keer slapen en ik word wakker (1999). Zijn werk wordt gekenmerkt door een hoog autobiografisch gehalte waarin drank, seks en verveling terugkerende thema’s zijn. Als veelschrijver brengt Brusselmans soms wel twee boeken per jaar uit en omvat zijn oeuvre momenteel meer dan zeventig boeken. Bovendien schrijft hij verschillende columns per week, onder andere voor Humo en voor Playboy. Brusselmans groeide uit tot een van de best verkopende schrijvers van Vlaanderen. Maar bij alleen boeken bleef het niet, in 2007 werd de roman Ex-Drummer verfilmd door de Vlaamse regisseur Koen Mortier. Brusselmans is ook vaak te zien in tal van televisieprogramma’s, zoals De Slimste Mens. In februari 2017 verschijnt Guggenheimer koopt een neger, in dezelfde periode waarin hij de centrale gast is op Saint Amour. Weinig schrijvers hebben zo vaak en zo veelzijdig over de liefde geschreven als Brusselmans: cynisch, teder, melancholisch, burlesk, brusselmansiaans.

Özcan Akyol (1984) is een Nederlandse schrijver en columnist. Hij studeerde Journalistiek en later Nederlands, tot Uitgeverij Prometheus hem prompt twee contracten aanbood. Akyol is vaste columnist bij het Algemeen Dagblad, de VARAgids, Nieuwe Revue en 90 Minutes, en publiceert regelmatig in het voetbaltijdschrift Hard Gras. Daarnaast is hij een graag geziene gast in actualiteitenprogramma's zoals De Wereld Draait Door en Pauw.

Akyol debuteerde in 2011 met het korte verhaal Zero Impact in de bundel WTF? Volwassen worden na 11 september. Een jaar later verscheen zijn debuutroman Eus, een semi-autobiografische schelmenroman, die bij verschijning heel wat positieve reacties ontlokte bij de media. Al in de eerste week werd het boek 10.000 keer verkocht en verwierf Eyeworks de filmrechten. In 2014 verscheen Hé scheids, jij hebt thuis zekers niks te vertellen?, een boek met voetbalanekdotes dat hij samen met Twitterfiguur @Dublanqebogarde schreef. In datzelfde jaar publiceerde hij Wij vieren geen feest, een kinderboek. Zijn tweede roman, Turis, verscheen begin 2016 en betekende zijn definitieve doorbraak in de Nederlandse literatuur.

Marc Didden (1949) was in de jaren 70 journalist bij Humo en legde zich later toe op regisseren en scenarioschrijven. Dat resulteerde onder meer in Belgische klassiekers als Brussels by Night, Hombres Complicados (samen met Dominique Derudderde) en Iedereen beroemd! Meer recent leverde hij ook het scenario af voor De smaak van de Keyser, een van de meest bekroonde tv-series uit de geschiedenis van de Vlaamse Openbare Omroep. Didden publiceerde ook diverse boeken, waaronder Een gehucht in een moeras, Onderweg en onlangs De Wanhopige Optimist, waarin hij zijn beste Humo- en De Morgen-columns van de afgelopen vijf jaar verzamelde.

 

 

 

Prijs
20 (cat. 1) / € 17 (cat. 2)
reductie
17 (cat. 1) / € 13 (cat. 2) / € 9 (-26)
Categorie
Literatuur