Rosie en Moussa nu ook verfilmd

De succesvolle verhalenreeks over de Brusselse buurkinderen Rosie en Moussa zal over afzienbare tijd ook in de cinema te zien zijn als langspeelfilm in een regie van Dorothee Van den Berghe.

Rosie en Moussa begon in 2008 als tekenverhaal in de jeugdbijlage van onze krant Zazie. Toekomstig KVS-directeur Michael De Cock en tekenaar Judith Vanistendael bedachten de figuren en hun avonturen, die later hun weg vonden naar vier jeugdboeken en twee toneelstukken. En ook acht jaar na de eerste stroken in onze krant is het verhaal van Rosie en Moussa nog altijd niet ten einde.

Dankzij een wedstrijd van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), dat familiefilms wil promoten, en de daaruit volgende selectie voor de internationale scriptworkshop van Cinekid LAB in Amsterdam en Berlijn, kreeg De Cock de kans om zijn verhaal uit te werken tot een scenario voor een kinderfilm, dat nu ook daadwerkelijk verfilmd zal worden.

Dorothee Van den Berghe, regisseur van de langspeelfilms Meisje en My Queen Karo, neemt de regie voor haar rekening. Ook Judith Vanistendael is nog bij het project betrokken. Zij gebruikte in haar tekeningen bij de verhalen veel Brusselse locaties en interieurs. De film wordt evenwel geen animatieprent.

De productie is in handen van het Brusselse productiehuis Caviar. Dat zou volgend jaar al willen beginnen met draaien, na audities te hebben gehouden om de twee kinderen te vinden die de hoofdrollen kunnen vertolken. Met vijf boekvertalingen – onder meer naar het Japans, het Turks, het Duits en het Italiaans – heeft Rosie en Moussa al ruimschoots bewezen dat een positief verhaal over de ervaringen van twee lagere schoolkinderen op zoek naar liefde en vriendschap in een drukke complexe stad met verschillende culturen zijn weg kan vinden naar een breed en internationaal publiek. Voor zijn scenario gebruikte De Cock de verhaalstof van alle vier de boeken uit de reeks.

Michaël Bellon - Bruzz - 24.04.2016