KVS logo

Para

David Van Reybrouck, Raven Ruëll & Bruno Vanden Broecke / KVS

"In een hol vat kan je veel steken." (David Van Reybrouck)

Negen jaar na hun internationaal bejubelde theaterhit Missie gaan auteur David Van Reybrouck, acteur en theatermaker Bruno Vanden Broecke en regisseur Raven Ruëll opnieuw samen aan de slag voor de nieuwe KVS-productie Para. Na de missionaris in Missie, laat David Van Reybrouck in deze nieuwe monoloog de militair aan het woord. Hij duikt daarvoor in een vergeten brok recente geschiedenis, de grootschalige Belgische militaire interventie in Somalië in 1992-93. De voorbije twee jaar doorploegde Van Reybrouck archieven en publicaties en interviewde paracommando’s die deelnamen aan deze missie, zowel officieren als gewone soldaten.

Para wordt aanklacht noch lofzang, maar onderzoekt de complexe tragiek van ‘internationale vredesoperaties'. Een verhaal over idealisme en onvermogen, over nobele doelstellingen en smerige praktijken.

 

Bio

David van Reybrouck - tekst
David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Hij debuteerde in 2001 met De plaag, dat veelvuldig werd bekroond en vertaald. Zijn grootste succes behaalde hij met Congo. Een geschiedenis, waarvoor hij onder andere de Libris Geschiedenisprijs 2010 en de AKO Literatuurprijs 2010 kreeg. Congo is inmiddels in 13 talen vertaald, waaronder het Engels, Chinees, Deens en Frans. Het werd tevens bekroond met de Prix Médicis 2012. Zijn roemruchte essay Pleidooi voor populismeleverde hem de Jan Hanlo Essayprijs 2009 op en de Vlaamse Cultuurprijs Kritiek en Essay 2009. Hij schreef verder de roman Slagschaduw en het pamflet Tegen verkiezingen (2014), dat bekroond werd met de Henriëtte Roland Holstprijs. In 2014 ontving hij de Gouden Ganzenveer. Hij is de auteur van het Boekenweekessay 2016.

Raven Ruëll – regie
Raven Ruëll studeerde af aan het RITCS. Als schrijver, acteur en regisseur werkte hij voor BRONKS,  eater Antigone (waar hij ook lid is van de artistieke staf), KVS en theater Artemis. Twee stukken van zijn hand werden geselecteerd voor het theaterfestival: Het leven en de werken van Leopold II (2003) en Missie (2008), beide gemaakt voor de KVS. Jan, mijn vriend werd genomineerd voor de Nederlands Vlaamse 1000-Wattprijs 2002 en Stoksielalleen sleepte die prijs daadwerkelijk in de wacht. Sinds 2010 werkt Raven als freelancer en
geeft hij les op het conservatorium van Luik en aan het RITCS, waar hij ook lid is van de artistieke staf drama.Voor theater Antigone regisseerde hij onder meer BaalTribuna(a)lOeps en Bekdichtzitstil.

Bruno Vanden Broecke – spel
Acteur Bruno Vanden Broecke is als KVS-gezicht te zien in Para en Odysseus. Een zwerver komt thuis
In KVS maakte hij 9 jaar geleden de monoloog Missie over missionaris André Vervecken. Dit stuk, geschreven door David Van Reybrouck in een regie van Raven Ruëll, speelde de voorbije 9 seizoenen 260 keer in 4 talen in Belgie, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zwitserland en Oostenrijk. De Engelse vertaling ligt nu voor. Hij was verbonden aan het collectief SKaGeN (2000 tot 2009) dat hij mee oprichtte, en Compagnie De Koe (1999-2008). In 2015 maakte hij met Matteo Simoni en Ruth Beeckmans Hechten naar een tekst van Stefaan Van Brabandt. Hij speelde in 2015 ook Socrates de gelijknamige theaterproductie van De Verwondering, het geesteskind van filosoof en schrijver Stefaan. Het grote publiek kent hem van zijn televisiewerk. Hij speelde mee in De Ronde, Duts, Katarakt, Matroesjka's 2, Callboys, Clinch, en Safety First, deelde in de prijzen met Wat Als 1 & 2 en wordt nog quasi dagelijks aangesproken als Sammy Tanghe uit Het Eiland. Op het witte doek was hij onder meer te zien in Anyway The Wind Blows, Een Ander zijn Geluk en Loft.
Na Missie volgt nu Para, het slotstuk in Van Reybroucks trilogie over Afrika. Daarnaast speelt hij ook mee in Odysseus. Een zwerver komt thuis op 3 februari 2017 en tijdens de marathonvoorstelling op 24-25 maart 2017.

Reviews

02.12.2016 - Theaterkrant - Gecompromitteerde missie
03.12.2016 - De Standaard - Para schiet raak
05.12.2016 - De Morgen - Oorlog is mensenwerk
08.02.2018 - Dagblad van het Noorden (NL) - Zinderende, confronterende monoloog bij kansloze actie *****
28.02.2018 - De Agenda Groningen (p25-26) - Para

Quotes

"De drie elitesoldaten slagen er met Para in om uit de puinhoop van de Belgische interventie in Somalië een knap theaterstuk te slepen."
- Bruzz -
"In een tijd waarin we allemaal zo bang zijn voor die ander, is dit stuk precies wat nu nodig is, een uitnodiging om ons te verplaatsen, te herkennen in de ander, in plaats van die te veroordelen, om ermee in conversatie te gaan."
- MO* -
"In 'Para' bewijst Bruno Vanden Broecke een van de grootste acteurs van zijn generatie te zijn."
- Focus Knack -
“Bruno Vanden Broecke is de koning van de monoloog...Dit is niet zomaar een theaterstuk. Nee, het is een evenement van nationaal belang: een oefening in herinneren en empathie.”
- De Standaard **** -
“Als geheel staat Para als een tank. Een stevigheid van smeedijzer, met de loop op de juiste emoties en burgerlijke plichten gericht. Raak. “
- Het Nieuwsblad **** -
“Na het vorige succes van David Van Reybrouck waren de verwachtingen hooggespannen. Para maakt ze waar…Dit is het verhaal van zoveel internationale missies, in elk detail raak getroffen.”
- De Volkskrant ***** -
"Na Missie tonen Van Reybrouck en Vanden Broecke in Para opnieuw hun grote kracht."
- Dagblad Noorden -

Credits

REGIE RAVEN RUËLL SPEL BRUNO VANDEN BROECKE TEKST DAVID VAN REYBROUCK SCENOGRAFIE LEO DE NIJS UITVOERING DECOR KVS ATELIER LICHTVORMGEVER JOHAN VONK LICHT UITVOERING GEERT DROBé UITVOERING GELUID Dimitri Joly KOSTUUM HEIDI EHRHART PRODUCTIELEIDING LIEVEN SYMAEYS PRODUCTIE KVS DANK AAN JACQUES BLOEMEN & ADRIAAN VAN DEN HOOF

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0483 54 73 88

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92
Technische fiche
Reviews
Captatie