KVS logo

Onbezongen

Valentijn Dhaenens / KVS & SKaGeN

Onbezongen schetst het portret van de homo politicus. Niet de onbeholpen politicus van Yes, Minister, de geïdealiseerde machine uit The West Wing, het eenzame kwaadaardige genie van House of Cards of de has-been uit Revue Ravage. De nadruk zit ‘m in de realistische manier waarop in onze westerse wereld met macht omgesprongen wordt. Tevens onderzoekt het stuk de veelal irrationele redenen voor die honger naar macht. 

Onbezongen vertrekt vanuit het idee dat het talent van de politicus uiteindelijk ook zijn ondergang veroorzaakt. Want het is telkens weer hun drive die hen te ver doet gaan, hun karaktersterkte die hen de voeling met de realiteit doet verliezen, hun charisma dat haar doel voorbijschiet, hun soepelheid die hun het verwijt bezorgt onbetrouwbaar, fake te zijn.

Onbezongen keert terug naar de kiem van het politieke leven: waarom hebben leiders zo’n drang naar macht in een democratie, waar macht zeer relatief is en waar politici onderworpen worpen aan de eisen van kiezers, media, belangengroepen? Waarom gaat een politicus op zoek naar erkenning in een stiel die als de meest onpopulaire ooit bekendstaat?

Als partijwoordvoerder, kabinetslid op Buitenlandse Zaken en bij de Europese Commissie en tot slot als speechwriter van o.a. Karel De Gucht en José Manuel Barroso is Vincent Stuer kunnen doordringen tot diep in de weefsels van de politiek. Die posities lieten hem toe macht en machthebbers in close-up te observeren en bestuderen. Daarnaast doorwerkt Vincent al decennia obsessief politieke geschiedenissen en biografieën, met een indrukwekkend archief aan anekdoten en citaten tot gevolg.

IN DE PERS
11.10.2017 - Knack - 'Veel politici zijn topacteurs'
14.10.2017 - De Morgen - "Leed uit de kindertijd drijft veel politici ertoe bovenmenselijke dingen te doen"
14.10.2017 - De Standaard - ‘Grote politici zijn deugnieten’
16.10.2017 - Radio 1 Culture Club - Vincent Stuer in Culture Club op maandag 16 oktober 2017
16.10.2017 - De Afspraak - Wat drijft een mens om politicus te worden?
19.10.2017 - De Tijd - 'Drive van politici is ook hun ondergang'
19.10.2017 - BRUZZ - Politieke theatermonoloog 'Onbezongen' in première
19.10.2017 - Klara - Pompidou op donderdag 19 oktober
19.10.2017 - BRUZZ - Acteur Valentijn Dhaenens wordt politicus in 'Onbezongen'

Reviews

14.10.2017 - De Standaard - 'Grote politici zijn deugnieten'
14.10.2017 - Het Nieuwsblad - Honger naar macht (pdf)
16.10.2017 - Radio 1 - Culture Club - Vincent Stuer in Culture Club op maandag 16 oktober 2017

Credits

van & met valentijn dhaenens TEKST vincent stuer SCENOGRAFIE Roel Van Berckelaer DRAMATURGIE KRISTIN ROGGHE kostuums Heidi Ehrhart LICHTONTWERP Margareta Andersen GELUID Max Stuurman & Stephane Papadopoulos REGIE-ASSISTENTIE & BOVENTITELING Inge Floré PRODUCTIELEIDER Nele Druyts TECHNISCH DIRecteur Donald Berlanger DECOR / HOOFD ATELIER Danny Vandeput spreiding Saskia Liénard vertaling Trevor Perri (ENG) & Anne Vanderschueren (FR) PRODUCTIE KVS & SKaGeN

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0483 54 73 88

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92