KVS logo

Missie

David Van Reybrouck, Raven Ruëll & Bruno Vanden Broecke / KVS

Een lezing van een Witte Pater over zijn werk in Congo. Enige argwaan tegenover deze figuur is niet misplaatst. Gaat hij, als missionaris, ons ervan trachten te overtuigen dat het koloniaal verleden van België ook zijn goede kanten had? Zal hij proberen ons te bekeren? 

Bio

David van Reybrouck - tekst
David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Hij debuteerde in 2001 met De plaag, dat veelvuldig werd bekroond en vertaald. Zijn grootste succes behaalde hij met Congo. Een geschiedenis, waarvoor hij onder andere de Libris Geschiedenisprijs 2010 en de AKO Literatuurprijs 2010 kreeg. Congo is inmiddels in 13 talen vertaald, waaronder het Engels, Chinees, Deens en Frans. Het werd tevens bekroond met de Prix Médicis 2012. Zijn roemruchte essay Pleidooi voor populisme leverde hem de Jan Hanlo Essayprijs 2009 op en de Vlaamse Cultuurprijs Kritiek en Essay 2009. Hij schreef verder de roman Slagschaduw en het pamflet Tegen verkiezingen (2014), dat bekroond werd met de Henriëtte Roland Holstprijs. In 2014 ontving hij de Gouden Ganzenveer. Hij is de auteur van het Boekenweekessay 2016.

Raven Ruëll – regie
Raven Ruëll studeerde af aan het RITCS. Als schrijver, acteur en regisseur werkte hij voor BRONKS,  eater Antigone (waar hij ook lid is van de artistieke staf), KVS en theater Artemis. Twee stukken van zijn hand werden geselecteerd voor het theaterfestival: Het leven en de werken van Leopold II (2003) en Missie (2008), beide gemaakt voor de KVS. Jan, mijn vriend werd genomineerd voor de Nederlands Vlaamse 1000-Wattprijs 2002 en Stoksielalleen sleepte die prijs daadwerkelijk in de wacht. Sinds 2010 werkt Raven als freelancer en
geeft hij les op het conservatorium van Luik en aan het RITCS, waar hij ook lid is van de artistieke staf drama.Voor theater Antigone regisseerde hij onder meer Baal, Tribuna(a)l, Oeps en Bekdichtzitstil.

Bruno Vanden Broecke – spel
Acteur Bruno Vanden Broecke is als KVS-gezicht te zien in Para en Odysseus. Een zwerver komt thuis
In KVS maakte hij 9 jaar geleden de monoloog Missie over missionaris André Vervecken. Dit stuk, geschreven door David Van Reybrouck in een regie van Raven Ruëll, speelde de voorbije 9 seizoenen 260 keer in 4 talen in Belgie, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zwitserland en Oostenrijk. De Engelse vertaling ligt nu voor. Hij was verbonden aan het collectief SKaGeN (2000 tot 2009) dat hij mee oprichtte, en Compagnie De Koe (1999-2008). In 2015 maakte hij met Matteo Simoni en Ruth Beeckmans Hechten naar een tekst van Stefaan Van Brabandt. Hij speelde in 2015 ook Socrates de gelijknamige theaterproductie van De Verwondering, het geesteskind van filosoof en schrijver Stefaan. Het grote publiek kent hem van zijn televisiewerk. Hij speelde mee in De Ronde, Duts, Katarakt, Matroesjka's 2, Callboys, Clinch, en Safety First, deelde in de prijzen met Wat Als 1 & 2 en wordt nog quasi dagelijks aangesproken als Sammy Tanghe uit Het Eiland. Op het witte doek was hij onder meer te zien in Anyway The Wind Blows, Een Ander zijn Geluk en Loft.
Na Missie volgt nu Para, het slotstuk in Van Reybroucks trilogie over Afrika. Daarnaast speelt hij ook mee in Odysseus. Een zwerver komt thuis op 3 februari 2017 en tijdens de marathonvoorstelling op 24-25 maart 2017.

Reviews

19.12.2007 - De Standaard - Een blanke stem uit Kongo
18.12.2007 - Le Soir - Le cri du missionnaire
17.12.2007 - De Morgen***** - Missie geslaagd

Quotes

"Theatervoorstelling van het jaar"
- Klara -
"Een groot acteur… écht theater"
- La Libre Belgique -
"Bruno Vanden Broecke zet zijn misschien meest overrompelende vertolking ooit neer. Applaus"
- De Standaard -
"Een verbluffende, ontroerend-harde voorstelling"
- De Morgen -
"Een fantastische tekst… een uitzondelijke vertolking"
- Le Soir -
"Veeg je agenda’s schoon, allemaal naar ‘Missie’"
- Dagblad van het Noorden -

Credits

tekst David Van Reybrouck regie Raven Ruëll met Bruno Vanden Broecke dramaturgie Ivo Kuyl vertaling naar het Frans Monique Nagielkopf technische leiding Donald Berlanger scenografie Leo de Nijs lichtvormgeving Johan Vonk uitvoering licht Marc De Boelpaep geluid Dimi Joly productie KVS tour management & coördinatie SASKIA LIÉNARD

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0483 54 73 88

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92
Technische fiche
Reviews
Captatie