KVS logo

Michael De Cock

Bio

De artistiek leider van KVS, Michael De Cock (°1972), is auteur, regisseur en acteur. Hij is licentiaat in de Romaanse talen en letterkunde, maakte een proefschrift over het theater van Nathalie Sarraute en studeerde af met grote onderscheiding. Nadien volgt hij de acteuropleiding aan het conservatorium van Brussel en gaat vervolgens aan de slag als freelancer in zijn verschillende talentdomeinen. Tussen 2006 en 2016 was hij directeur van t,arsenaal in Mechelen. Vanaf het seizoen 2016-2017 tekent hij het artistiek beleid uit voor KVS.

Auteur

De publicatielijst van De Cock telt vandaag een twintigtal titels. Zijn werk vindt meer en meer de weg naar de internationale boekenmarkt. Het is vertaald in het Frans, Engels, Duits, Italiaans, Turks en Japans. Hij kreeg talrijke prijzen, waarvan de belangrijkste de Zilveren Griffel (2011) en de Boekenleeuw (2015). Sinds een paar jaar legt hij zich toe op het schrijven van scenario’s. Zo bewerkte hij zijn toneelstuk Achter de wolken tot een langspeelfilm. De film, in een regie van Cecilia Verheyden, werd een groot succes in de Vlaamse bioscoop. De film is vandaag na meer dan tien weken, nog altijd in de zalen te bekijken. Meer dan 120.000 mensen gingen de film bekijken. Eind april 2016 gaat de film in première in Luik en Namen. In het najaar volgt een release in de Duitse filmzalen. Michael schreef intussen ook een scenario op basis van zijn boekenreeks Rosie en Moussa, dat het VAF selecteerde voor Cinekid Lab, een internationaal traject voor familiefilms. De Cock bedacht het verhaal over Rosie en Moussa op vraag van Brussel deze week. Het beschrijft het leven twee kinderen in de grootstad. De illustraties werden gemaakt door Judith Van Istendael. Cineaste Dorothée Van Den Berghe zal de film regisseren. Een film over kinderen in Brussel, gedraaid in Brussel…!

Michael De Cock publiceerde op regelmatige basis in Knack. Daarnaast verschenen artikelen en opinies van zijn hand in De Standaard en De Morgen. Hij schrijft sinds een twintigtal jaren over migratie en Europa. Samen met fotograaf Stephan Vanfleteren reisde De Cock langs de grenzen van Fort Europa voor het boek Aller / Retour. In 2013 maakte hij met In het spoor van Hannibal een documentairereeks voor Radio 1 over hetzelfde thema. Hij mag zich in de Vlaamse context als één van de experten op het domein beschouwen en wordt vaak gevraagd om zijn mening of om opiniebijdrages met betrekking tot het thema door diverse media. 

 Regisseur - theatermaker

Als regisseur verdiende hij zijn sporen met producties als Bash (NTGent), HEDDA (naar Hedda Gabler), De PruimelaarstraatHAVEN 010, De koning sterftDrie Zusters en Dood van een handelsreiziger.

In 2009 regisseerde hij samen met Younouss Diallo (FOTTI) Serisse, naar De Kersentuin van Tsjechov, met Senegalese en Belgische acteurs.
Voor Zomer van Antwerpen 2013 regisseerde hij Hannibal, een historisch openluchtspektakel, in coproductie met Le Manège Mons e.a.
Met stukken als Haven010Febar, en Saw it on television/DIDN’T UNDERSTAND (in de laadbak van een vrachtwagen) bracht De Cock jaren terug al het thema migratie naar theater.

Internationaal scoorde Michael De Cock met de twee projecten in de vrachtwagensetting en is er een netwerking in ontwikkeling van Istanbul over Ljubljana en Limoges, Zomer van Antwerpen tot London. Verder onderhoudt De Cock, dankzij zijn achtergrond als romanist, intense contacten met Franstalige gezelschappen in Brussel, Wallonië (Mons), Frankrijk, Senegal en Canada (Montréal).

Na tien jaar neemt De Cock afscheid van t,arsenaal mechelen en gaat naar KVS. Daar wil hij een genderdivers, intergenerationeel en intercultureel ensemble en huis uitbouwen dat de uitdagingen van de grootstad en al zijn opportuniteiten aangaat. Dat kan, aldus De Cock, nergens beter dan in Brussel en in KVS.

Reviews

11.09.2017 - De Standaard / Limburg - De dood van het debat?
15.11.2017 - Canvas - Culture Club
26.02.2018 - De Afspraak - Rosie & Moussa
29.09.2018 - De Morgen - De vragen van Proust

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92