KVS logo

L'Homme de La Mancha

Dale Wasserman, Mitch Leigh & Joe Darion / Jacques Brel, Michael De Cock & Junior Mthombeni / KVS, De Munt | La Monnaie & Théâtre de Liège

4 oktober 1968. In de Brusselse Muntschouwburg gaat de Amerikaanse musical Man of La Mancha – met handeling van Dale Wasserman, muziek van Mitch Leigh en tekst van Joe Darion – in première, naar het Frans vertaald door niemand minder dan Jacques Brel, met Brel zelf op de planken. Tien jaar later, op 9 oktober 1978, sterft de wereldberoemde Brusselse chansonnier. Slechts één keer doorheen zijn indrukwekkende carrière bedient Brel zich van werk van andere artiesten: voor L’Homme de La Mancha. Omdat hij zo van de musical houdt, en van Cervantes’ legendarische held Don Quichot: een figuur waarmee hij zich sterk vereenzelvigt. 

Een halve eeuw later. KVS, De Munt en Théâtre de Liège verenigen zich om het meesterwerk van Cervantes en Brel te vertalen naar de stad van vandaag en morgen. Michael De Cock en Junior Mthombeni regisseren een pittige bende met o.a. gelauwerd Brel-vertolker Filip Jordens, sopraan Ana Naqe en acteur François Beukelaers, gedragen door het orkest van De Munt en met een keur van hun zangers. Bassem Akiki dirigeert. 

Een ode aan Brel en aan Brussel, en aan de verbeelding, poëzie en onmogelijke dromen waar deze tijd zo naar verlangt. 

Bio

Filip Jordens

Filip Jordens is al sinds zijn jeugd actief in het theater. Hij maakt deel uit van het Antwerpse theatergezelschap Bad Van Marie, en toerde internationaal met vooraanstaande Belgische theaters als HETPALEIS, Toneelhuis en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). Zo stond hij in 2017 nog op het Festival d’Avignon met de monoloog Le Sec et l’Humide van Jonathan Littell, een samenwerking van Toneelhuis met IRCAM in Parijs.

Muziek is Jordens’ tweede grote liefde. Hij studeerde in 2000 af aan Studio Herman Teirlinck als Master in de Kleinkunst. Sindsdien is hij een graag geziene gast in het muziektheater, en bij ensembles als het Antwerp Symphony Orchestra en het Nederlands Philharmonisch Kamerorkest. Maar Jordens baart vooral opzien als indrukwekkend vertolker van het oeuvre van Jacques Brel. Hij vertolkt niet alleen als geen ander de legendarische Brusselse chansonnier; door zijn doorgedreven kennis van Brels leven en werk verpersoonlijkt hij hem haast.

Met zijn Hommage à Brel toert Jordens dan ook al bijna twee decennia door Europa, en wekt hij Brel zelfs tot leven tot in Hongkong, Oeganda, Canada en De Verenigde Arabische Emiraten toe. In 2018 verleent Filip Jordens zijn medewerking aan het groots opgezette multimediaal documentair symfonisch concert Je m’appelle Jacques Brel.

Junior Akwety

Louis Junior Akwety is afkomstig uit Kinshasa en is rapper, singer-songwriter en producer. Aan het begin van zijn muzikale carrière maakte hij deel uit van de hiphop-formatie L.O. Squad. Hij richtte in 2005 zijn eigen label Kifanisu op en bracht onder andere het debuutalbum uit van de bekende rasta-rapper Gandhi, met wie hij tot vandaag regelmatig het podium deelt. Samen met DJ Lost Desert en Lee Burridge toerde hij eind 2017 nog door de Verenigde Staten.

Sinds 2014 is Akwety ook actief in het theater. Hij was performer in de muzikale komedie Rumble in da Jungle over Mohammed Ali, en werkte opnieuw samen met regisseur Junior Mthombeni aan de KVS-producties Malcolm X en Drarrie in de Nacht.

Ana Naqe

De Albanees-Belgische sopraan Ana Naqe mocht in L’Homme de La Mancha niet ontbreken. Naqe behaalde aan het Lemmensinstituut masterdiploma’s zang en viool. Sindsdien trad ze aan in grote producties zoals Die Zauberflöte, Die Fledermaus, en Carmen.

Naqe is een muzikale duizendpoot en combineert acteertalent met een geweldig improvisatievermogen, waardoor zij zich thuis voelt in zeer diverse producties en genres. Ze werkte samen met gerenommeerde dirigenten en muzikanten als Rainer Roos, Dirk Brossé, Ivo Venkov en Jef Neve en voor huizen als Opera/Ballet Vlaanderen, De Munt, Le Grand Théâtre du Luxembourg, het Amsterdamse Concertgebouw en het Brussels Philharmonic. Ze is ook soliste bij Sint-Paulus Camerata & Sinfonietta.

Reviews

05.05.2018 - De Tijd - 'Elke dag is een Brel-dag'
05.05.2018 - Gazet van Antwerpen - Brel, alias Don Quichot
12.05.2018 - L'Echo - Pas un jour sans Brel
30.08.2018 - Le Vif/ L'Express Focus - L'homme De La Mancha
06.09.2018 - Le Vif - Suivre L'étoile
12.09.2018 - Le Soir Bruxelles - L' utopie de Jacques Brel est encore parmi nous
13.09.2018 - De Afspraak - Man van La Mancha
14.09.2018 - Bruzz - Windmolens en waanzin
15.09.2018 - De Brusselse stadsblog - Don Quichot leeft
17.09.2018 - La Libre Belgique - L'Homme de la Mancha poursuit sa quête
18.09.2018 - JV magazine - L'Homme de la Mancha au KVS
20.09.2018 - Rue du Théâtre - Brûler les planches

Quotes

"L'homme de La Mancha is niet voor één gat te vangen, en dat houdt het boeiend."
- De Morgen -
"Het spektakelstuk barst van de energie en is een knap eerbetoon aan de onmogelijke droom van Don Quichot."
- Brusselblogt -
"Veertig jaar na de dood van Brel is ook zijn musical nog springlevend. Een feest voor theaterliefhebbers."
- Brusselblogt -
"Het is mooi hoe personages (en zangpartijen) na verloop van tijd naar elkaar toegroeien en in elkaar haken, alsof iedereen een beetje Don Quichot was geworden."
- Bruzz -
"Filip Jordens blijft moeiteloos overeind tussen al dat operageweld, net als de Congolese rapper en acteur Junior Akwety, die als zijn rechterhand Sancho Panza het geheel met een energiek urban-sausje overgiet."
- De Tijd -
"Met behulp van het gracieus musicerende kamerorkest van De Munt is ‘L’homme de La Mancha’ muzikaal een schot in de roos."
- De Tijd -
"Er is de geweldige duelscène, waarin alle registers worden opengetrokken. Er is de inventieve scenografie, met het billboard op kop, die vaak een extra laag toevoegt aan de soms wat clichématige teksten die de acteurs uitspreken. En er is de krachtige slotscène, waarin twee werelden plots door elkaar lopen."
- De Morgen -
“Iedereen is een Don Quichot, denk ik. Iedereen heeft dat in zich. Dat hoop ik toch ... Ik weet het zeker. Iedereen heeft wel een paar dromen.”
- Jacques Brel -

Credits

MAN OF LA MANCHA HANDELING DALE WASSERMAN MUZIEK MITCH LEIGH SONGTEKST JOE DARION ORIGINELE CREATIE ALBERT MARRE, ANTA WASHINGTON SQUARE THEATRE, NEW YORK, 22.11.1965 FRANSE VERTALING & BEWERKING JACQUES BREL CREATIE DE MUNT | LA MONNAIE, BRUSSEL | BRUXELLES, 4.10.1968 MUZIKALE LEIDING & bewerking BASSEM AKIKI REGIE MICHAEL DE COCK & JUNIOR MTHOMBENI DRAMATURGIE GERARDO SALINAS Scenografie Eugenio Szwarcer Video Hernán Pablo Curioni, Lien De Trogh, Eugenio Szwarcer Lichtcreatie Gérard Maraite KOSTUUMS SABINA KUMELING murga coach Edù Lombardo UITGEVOERD DOOR Junior Akwety, Nadine Baboy, François Beukelaers, Gwendoline Blondeel (lid MM Academy), Pierre Derhet (MM Academy Laureate), Bertrand Duby, Raphaële Green (MM Academy Laureate), Christophe Herrada, CHAIB IDRISSI, Filip Jordens, EDU LOMBARDO, Ana Naqe, Enrique Kike Noviello Kamermuziekensemble van de Munt Shagan Grolier (Kontrabas), Carlos Bruneel (Fluit), Luk Nielandt (Hobo), Antonio Capolupo (Klarinet), Dirk Noyen (Fagot), Jean-Pierre Dassonville/Rogier Steel, Anthony Blondeau (Hoorn), Manu Mellaerts (Trompet), Jan Smets (Trombone), Francesco Barone, Pablo Paz Lopez (Pauken-Slagwerk), Jona Kesteleyn/Toon Callier (Gitaar) ARTISTIEKE PRODUCTIE DANIEL CORDOVA productieleider Cinzia Maroni technische productie Nele Druyts Toneelmeester Joëlle Caron Techniek Margareta Andersen (licht), Pier Gallen (video), Maarten Mees (geluid), Ralf Nonn (scene), Christophe Geens Decorbouw NTGent in opdracht van Théâtre de Liège Assistent dirigent Rafal Kloczko Assistentie kostuums & kleedster Heidi Ehrhart, Nancy Colman Repetitors & Vocal coach Sabrina Avantario, Maarten Lingier, David Miller Regie-assistentie & Boventiteling Inge Floré Vertaling Martine Bom (FR>NL), Claire Tarring (FR>EN), David Ferré (FR>ES) productie KVS coproductie DE MUNT / LA MONNAIE, THÉÂTRE DE LIÈGE, DC&J CRÉATION, TEATRO ESPAÑOL (MADRID), INSTITUTO CERVANTES, INSTITUTO NACIONAL DE ARTES ESCÉNICAS DEL URUGUAY, DIRECCIÓN DE CULTURA DE LA INTENDENCIA DE MONTEVIDEO, CULTURAL SERVICES OF THE EMBASSY OF SPAIN IN BELGIUM MET DE STEUN VAN DE TAXSHELTER VAN DE BELGISCHE FEDERALE OVERHEID Man of La Mancha is presented by arrangement with The Musical Company, LP, 214 Sullivan Street, Ste. 4, New York, NY, 10012-1354. www.themusicalcompany.com Phone: (212) 598-2204. Email: info@themusicalcompany.com.

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92

Production manager

Nadia Elmahi
02/210 11 78
nadia.elmahi@kvs.be