KVS logo

Le Coran expliqué aux bruxellois

Rachid Benzine

De Koran: iedereen heeft het erover maar wie heeft het boek ook echt gelezen? Rachid Benzine is een Frans-Marokkaanse filosoof en gelauwerd ex-kickbokser met tonnen charisma en een hoog stedelijk gehalte. Hij is de auteur van Les nouveaux penseurs de l'islam (2004) en Le Coran expliqué aux jeunes (2013).

In 4 sessies plaatst hij de Koran in de geschiedenis en onderzoekt hij de hedendaagse betekenis ervan. Via zijn historisch-antropologische benadering helpt hij enkele diepgewortelde mythes uit de wereld.

Thema's
05.12.2017: De Koran in Mekka
12.12.2017: De Koran in Medina
02.03.2018: De Koran en bijbelse figuren
06.03.2018: De Koran en geweld

 

Zijn boeken Nour, waarom zag ik het niet aankomen? en Wat staat er nu eigenlijk echt in de Koran? zullen voor en na de lezingen worden verkocht.

Over Nour, waarom zag ik het niet aankomen?:
'Al maanden word ik in beslag genomen door een gruwelijke vraag die me pijnigt, als een terugkerende, vertrouwde migraine. Waarom besluiten jonge mannen en vrouwen, die in mijn land geboren zijn, uit mijn cultuur afkomstig zijn en die tot dezelfde groep als ik lijken te behoren, om naar een land in oorlog te trekken en te moorden in naam van een God die ook de mijne is?'
In 'Nour ,waarom zag ik het niet aankomen?' vertelt Rachid Benzine het verhaal van een jonge vrouw die naar Irak reist om zich aan te sluiten bij IS, als bruid van een krijgsheer. Haar vader blijft vertwijfeld achter in Europa. Ze schrijven hartverscheurende brieven aan elkaar. Ze hebben niets meer gemeen, behalve de liefde. 

Over Wat staat er nu eigenlijk echt in de Koran?:
De Koran: velen spreken erover, maar wie kent dit islamitische heilige boek nu echt? De Franse islamoloog van Marokkaanse afkomst Rachid Benzine werpt een nieuw licht op de vaak onvoldoende begrepen Koran, zelfs door moslims zelf. Hij probeert de lezer anders te laten kijken naar de Koran en toont dat de Koran veel meer te bieden heeft aan de lezer die de historische context ervan begrijpt.

Ook de Franstalige boeken Les nouveau penseurs de l'isam, Le Coran expliqué aux jeunes, Nour pourquoi n'aies je rien vu venir? en Finalement il y a quoi dans le Coran zullen ook verkocht worden.

Reviews

02.12.2017 - De Standaard Online - 'Ik zeg de mensen niet wat ze moeten geloven'

Credits

VAN & MET RACHID BENZINE

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0483 54 73 88

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92
Reviews
Captatie