KVS logo

Kuzikiliza

Pitcho Womba Konga / Skinfama, KVS & ARSENAAL/LAZARUS

Kuzikiliza – “zich laten horen” in het Swahili – is een meertalige, interdisciplinaire voorstelling die communicatie en haar mechanismes doet wankelen. Het vertrekpunt van Pitcho Womba Konga was de toespraak van Patrice Lumumba bij de onafhankelijkheid van Congo op 30 juni 1960 – een speech die tot op vandaag actueel is. Want schuilt achter de onafhankelijkheid van een land niet de ontvoogding van een heel volk, en achter de ontvoogding van een volk niet de onafhankelijkheid van ieder mens? Hoe verzoenen we heden en verleden terwijl het dekolonisatieproces nog volop aan de gang is?

Bio

Pitcho Womba Konga

Lees alles over Pitcho Womba Konga hier.

Karim Kalonji

Karim Kalonji is geboren in Oostende in 1980. Heel zijn jeugd brengt hij door in repetitiezalen en ateliers. Zelf krijgt hij een klassieke muzikale vorming (solfège/ viool). Zijn moeder schildert en danst flamenco (onder Torre Montijo).

Karim is steeds een autodidact geweest in alles wat hij doet. Op zijn vijftiende vindt hij zijn passie in de hiphopscène. Aanvankelijk proeft hij van verschillende disciplines, maar algauw gaat zijn focus naar rap en breakdance. Op vele mixtapes, demo’s, radio, freestylesessies en optredens deelt Karim rijm en woord. Double Kombat is de groep met wie hij rapt; zijn dansgroep draagt de naam Psycho B-boys.

Karim is lid en medeoprichter van de allstar crew Schmetta. Sinds 2010 profileert hij zich meer en meer als B-boy (breakdancer) en minder als MC (rapper) - zonder dat laatste geheel af te zweren. Eveneens in 2010 begint hij te werken voor KVS samen met Ruud Gielens. Vandaag schittert hij in de KVS-producties Malcolm X (2016) van Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens, en MAPping Brussels (2017). Daarnaast is Karim een veelgevraagde docent voor o.a. de Hogeschool Gent, C-Mine, Younited9000 (Victoria Deluxe) en Transfo Collect.

Joost Maaskant

Joost Maaskant komt uit Leeuwarden. In 2009 studeert hij af als Theatrale Performer aan de Toneelacademie te Maastricht. Op theatervlak werkt Joost vooral rond experimenteel of conceptueel theater. Naast zijn carrière als acteur en performer is Joost ook een vocaal artiest. Zijn carrière als theateracteur gaat van start in ons land met rollen in KVS in Gewonnen brood/Pain Perdu (2009), Bezette Stad (2012) en Mancha (2013).

Naast zijn theaterwerk is Joost Maaskant ook actief als muzikant. Onder de naam Maask brengt hij een pop-dance show met beatbox, stemkunst, 8 loopstations en een hoop effecten. Met Maask speelt hij al 4 jaar op festivals en in zalen in binnen- en buitenland en hij heeft intussen meer dan 400 shows op de teller staan. Joost Maaskant woont momenteel in Rotterdam.

Regisseur Mike Van Alfen

Mike van Alfen behaalt zijn diploma als theatermaker en fysiek performer in 1989 aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daarna werkt hij als freelancer in tientallen voorstellingen, van (fysiek) theater, dans, theater voor een jong publiek, locatietheater, marionettentheater en performance tot multi- en interdisciplinaire projecten waarin hij die kunstvormen combineert.

In 1997 tot 2007 maakt hij als speler, maker en workshopleider deel uit van de eerste Nederlandse urban theatergroep Made in da Shade. Daarnaast neemt hij deel aan een hoop internationale coproducties.

Vanaf 2014 verschuiven zijn activiteiten grotendeels naar Vlaanderen. Recent verzorgde hij onder andere de begeleiding en regie van MAPping Antwerpen (2015) en Studio Urbanisation (2016) voor Fiebre vzw/Mestizo Arts festival. Mike is geboren in Amsterdam, maar woont sinds 1996 in Brussel.

Reviews

21.10.2017 - De Standaard Cultuur - 'Als ik het kan, dan jij ook'
31.10.2017 - Culture - Kuzikiliza
04.11.2017 - La Libre Belgique - Pitcho: "Lumumba reste actuel et universel"
08.11.2017 - BX1 - LCR : Pitcho Womba Konga
13.11.2017 - La Libre Belgique - Pitcho plonge dans la face sombre du Congo belge
17.01.2018 - Rekto:Verso - Lumumba gedekoloniseerd

Quotes

"Juist door de tweedimensionale clichés ‘dekolonisatie’ en ‘Lumumba’ over elkaar te schuiven, creëert de voorstelling een driedimensionaal beeld dat verbanden toont tussen het toen & daar en het hier & nu, uitlopend op het spil-moment: Lumumba’s memorabele onafhankelijkheidsrede."
- Rekto Verso -

Credits

CONCEPT, CREATIE & PERFORMANCE PITCHO WOMBA KONGA COCREATIE & COPERFORMANCE KARIM KALONJI & JOOST MAASKANT REGIE Mike Van Alfen SCENOGRAFIE & licht Stef Depover figuratie Majda Achab, Naima Aissati, Fatima Ouriaghli, Cecilia Ntelo-Wa-Leko Techniek Isabelle Simon, Jasper Vanhalle en Dieter Lambrechts productie SKINFAMA, ARSENAAL/LAZARUS en KVS IN SAMENWERKING MET KULTUURFAKTORIJ MONTY, DE SCHOOL VAN GAASBEEK, PIANOFABRIEK|CITYLAB & MESTIZO ARTS FESTIVAL SPREIDING EN TOURMANAGEMENT SASKIA LIENARD MET DE STEUN VAN VGC BRUSSEL, de provincie Antwerpen, HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92

Production manager

Nadia El Mahi
02/210 11 78
nadia.elmahi@kvs.be