KVS logo

JR

Toneelhuis / FC Bergman

Medio jaren zeventig wordt het New Yorkse beurswezen brutaal ontwricht of toch minstens stevig door mekaar geschud, wanneer uit het niets een nieuwe speler de markt bestormt:
JR Vansandt is gehaaid, meedogenloos en... amper elf jaar oud. Verstoken van enig moreel besef en verstopt achter een bescheiden legertje stromannen, advocaten en spindoctors legt de snotneus zijn onzichtbare klauw op Wall Street en richt zo een ware ravage aan onder de concurrentie, de aandelenmarkt in het algemeen, het Amerikaanse en mondiale politieke bestel, maar evengoed onder mensen die op het eerste en laatste gezicht niks met de zaak te maken hebben. Hij zou Warren Buffets ergste nachtmerrie geweest zijn, mocht hij echt bestaan hebben.

William Gaddis wordt beschouwd als een van de invloedrijkste schrijvers binnen de Amerikaanse postmoderne literatuur. Met zijn experimentele magnum opus JR schrijft hij een complexe en bijwijlen hilarische satire op het kapitalisme. Deze roman vormt het uitgangspunt voor FC Bergmans gelijknamige voorstelling over mensen die te broos zijn voor de omgeving waarin ze zich bevinden. Mensen die vruchteloos trachten hun leven vorm te geven, daarbij de hoofd- en bijzaken niet meer van elkaar kunnen onderscheiden, en zich vergalopperen in hun wedloop tegen de eeuwigheid.

JR is een voorstelling op locatie met een mijnenveld van levens, relaties en incidenten als decor.

Reviews

30.12.2017 - De Standaard - JR in podiumtips 2018
08.01.2018 - De Morgen - 'Het is heftig en niet altijd leuk'
28.02.2018 - VRT - Van Gils & Gasten
17.03.2018 - De Tijd - Satire op het superkapitalisme
02.06.2018 - De Standaard - Interview Anne-Laure Vandeputte
26.05.2018 - Het Financieele Dagblad - Groot. Groter. Grootst.

Quotes

"Vol bewondering voor de bravoure van FC Bergman, voor het visuele vernuft en de ijzersterke acteerprestaties."
- Filip Tielens -
"FC Bergman toont zich met deze voorstelling een dappere 'durfkapitalist' en speelt om te winnen. Moest het gezelschap aandelen te koop hebben, mogen ze ons altijd een seintje geven."
- Knack Focus -
"De caleidoscopische aanpak van de voorstelling zorgt voor een unieke kijkervaring, die blijft boeien."
- Knack Focus -
"'JR', FC Bergmans satire op de vernietigende aard van het kapitalisme, is een technisch meesterlijke en overrompelende totaalervaring."
- De Standaard -
"JR is een trip die je murw slaat. Als toeschouwer word je overspoeld door prikkels, die echter zelden gratuit zijn. Over elke interventie is nagedacht. Elk woord is gewogen. De montage is verbluffend. Deze productie loopt als een Zwitsers uurwerk, bravo!"
- Gazet van Antwerpen -

Credits

tekst William Gaddis tekstbewerking Bart Van den Eynde, FC Bergman regie Stef Aerts, Joé Agemans, Thomas Verstraeten, Marie Vinck met Marie Vinck, Thomas Verstraeten, Joé Agemans, Bart Hollanders, Stijn Van Opstal, Geert Van Rampelberg, Oscar van Rompay, Frank Focketyn, Michael De Cock, Rashif El Kaoui, Junior Mthombeni e.a. productie Toneelhuis / FC Bergman coproductie Olympique Dramatique, NTGent, KVS

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92