KVS logo

Drarrie in de nacht

Jr.cE.sA.r (Junior Mthombeni, Cesar Janssens & Fikry El Azzouzi) / KVS

Vraag niet wat een Drarrie is – vraag liever wie Drarrie zijn. Vier gasten dagen de nacht uit, maar die blijft onverstoorbaar. De nacht laat niet met zich sollen. Hij wacht geduldig af en slaat op het juiste moment meedogenloos toe.

Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens van het gezelschap Jr.cE.sA.r openden vorig theaterseizoen met Malcolm X. Het stuk werd laaiend enthousiast onthaald door publiek en pers en als ‘historisch’ bestempeld. Dit seizoen kiest het trio ervoor Drarrie in de nacht, El Azzouzi’s succesroman, te theatraliseren. De schrijver won de Arkprijs van het Vrije Woord voor de roman, die vertaald naar het Duits als Wir da draußen hoge toppen scheert. En die je trouwens in 2018 in het Spaans in de boekenrekken van Buenos Aires kan vinden (wayoow!).

De formule voor Drarrie in de nacht is getest en goedgekeurd. Verwacht je aan hiphop; verwacht je aan slam poëzie. De beats komen op de scène tot leven, en de talen vloeien in overvloed. Hoofdpersonage Ayoub – vertolkt door niemand minder dan de schrijver zelf – en kompanen dwalen door de stad en loodsen je de nacht in, doorheen de eenzaamheid en het verdriet, doorheen de woede en de angst. Ze hebben niets of niemand, hooguit elkaar om op te vertrouwen en op terug te vallen.

 

 

 

Bio

Auteur en acteur Fikry El Azzouzi
Fikry El Azzouzi (°Sint-Niklaas, 1978) is een gevierd auteur, bekend van zijn columns (o.a. in de krant De Morgen), romans en theaterteksten. Zijn debuut Het Schapenfeest verscheen in 2010 bij uitgeverij van Gennep. In 2014 volgde de roman Drarrie in de nacht, die genomineerd werd voor De Gouden Uil. Teksten van zijn hand werden bewerkt tot theatervoorstellingen van ‘t Arsenaal Mechelen, zoals IJdele Dagen (2012) in regie van Mesut Arslan en De handen van Fatma (2014) in regie van Michael De Cock. In 2013 trad El Azzouzi toe tot SinCollectief waar hij teksten schreef voor hun voorstellingen Troost, Rumble in da Jungle en Reizen Jihad. Voor die laatste theatertekst en voor de roman Drarrie in de nacht ontving El Azzouzi in 2015 de 65ste Arkprijs van het Vrije Woord. Op vraag van De Nieuw Amsterdam schreef hij de tekst voor PAX Europa, een voorstelling die in 2016 in première ging in Amsterdam, met o.a. Sabri Saad El Hamus en Junior Mthombeni in de cast.

Theatermaker Junior Mthombeni
Junior Mthombeni (°Mechelen , 1972) is theatermaker, acteur en muzikant. De laatste jaren liet hij zich opmerken als artistiek leider van het SINcollectief, met wie hij felgesmaakte voorstellingen creëerde als Troost (met het hiphopcollectief NoMoBS), Rumble in da Jungle en Reizen Jihad. Zijn werk als regisseur biedt een theatrale interpretatie van hete hangijzers uit de actualiteit (bv. Syriëstrijders), maar onderzoekt evengoed de hedendaagse betekenis van inspirerende figuren, bewegingen en evenementen uit het (recente) verleden. In samenwerking met een multi-etnische cast vat Mthombeni de grootstedelijke context in eigentijds muziektheater, met invloeden van urban arts en muziektradities uit alle windstreken. Van jongs af stond hij ook zelf op de scène als muzikant, zanger en acteur. Hij werkte o.a. met Tone Brulin in KNS en Alida Neslo bij De Nieuw Amsterdam, en trad jarenlang op met bands als Afrobeat Association, El Tattoo Del Tigre, African Jazz Pioneers en de Internationals. Junior Mthombeni bracht in 2016 met het felbejubelde Malcom X zijn eerste grote creatie naar de bühne van KVS. 

Muzikant Cesar Janssens
César Janssens (°Antwerpen, 1957) is autodidact multi-instrumentalist en componist, en behoort tot de muzikale top van België. De eerste band waarbij hij speelde, The-Kids, verwierf wereldfaam. Hij was lange tijd de vaste drummer van Raymond van het Groenewoud en speelde als sessiemuzikant en live-begeleider met tal van artiesten (Roland, Helmut Lotti, Bart Peeters, Kommil Foo, Ronny Mosuse ...). In de theaterwereld verraste hij met eigenzinnige composities en soundscapes voor o.a. Reizen Jihad (SinCollectief) en Hannibal (t,arsenaal Mechelen). Samen met Junior Mthombeni en Fikry El Azzouzi vormt hij sinds kort Junior Cesar, een triumviraat dat garant staat voor spokenword-performances met een stevige dosis rock-’n-roll. 

Stadsdramaturg Gerardo Salinas
Gerardo Salinas (°Argentinië, 1973) is een fundamentalist van de kunst van de nieuwe stedelijkheid. De geest van die nieuwe stedelijke contexten heeft hij proberen te destilleren aan de hand van vernieuwende creaties, onverwachte cross-netwerken en projecten. Voorbeelden daarvan vormen Murga België, sociaal-artistieke straatgezelschappen; het WIPCOOP-platform dat de doorstroom van stedelijk artistiek talent beoogt; MAPping, waarbij een nieuwe interactieve plattegrond van de stad wordt uitgetekend door haar inwonende artiesten; en Mural, de muur als canvas van de stad. Salinas was tien jaar lang de artistieke leider van het Mestizo Arts Festival (MAF), waar hij het concept van stadsdramaturgie ontwikkelde. Vandaag werkt hij als stadsdramaturg voor KVS. Vanuit die functie heeft hij meegewerkt aan de enscenering van Drarrie in de nacht. 

Scenograaf Eugenio Szwarcer
Eugenio Szwarcer (°Argentina) studeerde af aan het Theaterinstituut te Barcelona. Door te werken voor een toonaangevend Italiaans bedrijf dat video-captaties maakt van opera’s, ontwikkelde hij zich tot expert digitale technologie voor de kunsten. Werk van Szwarcer werd eerder getoond in het Nationale Theater van Catalunya, Teatre Lliure, Mercat de les Flors en in het MOMA, New York. Zijn onafgebroken zoektocht is er een naar het perfecte huwelijk tussen actie op scène en techniek. Recent werkte hij ook samen met de wereldberoemde hedendaagse danschoreograaf Sidi Larbi Cherkaoui voor de producties Shellshock en Milonga.

Reviews

24.01.2018 - Knack - Saïd Boumazoughe
25.01.2018 - Groninger Gezinsbode - ‘Drarrie in de nacht’ eenmalig in Nederland
02.02.2018 - Bruzz Video - Een film op theaterplanken
05.02.2018 - Radio Klara - Drarrie in de nacht
08.02.2018 - Canvas - Culture Club
11.02.2018 - ATV - Wakker op zondag

Quotes

Een pijnlijk, bitterzoet verhaal over snakken naar liefde, rust en erkenning en zich vastklampen aan geloof, ijdelheid en diefstal om uiteindelijk te crashen in liefdesverdriet, drugs en extremisme.
- Knack Focus -
"Op audiovisueel vlak is dit theaterstuk een coole splinterbom, inhoudelijk kropen we dieper in de ziel van de drarries in de succesroman van Fikry El Azzouzi."
- De Standaard -

Credits

TEKST FIKRY EL AZZOUZI REGIE JUNIOR MTHOMBENI muziek CESAR JANSSENS van & met FIKRY EL AZZOUZI, CESAR JANSSENS, SAID BOUMAZOUGHE, RASHIF EL KAOUI, SABRI SAAD EL HAMUS,JUNIOR AKWETY dramaturgie GERARDO SALINAS scenografie Eugenio Szwarcer DECOR & INSTRUMENTEN KVS ATELIER, CESAR JANSSENS, RALF NONN GELUIDSONTWERP STEVEN LORIE KOSTUUMS HEIDI EHRHART, CATHERINE VAN BREE VIDEO EUGENIO SZWARCER LICHTONTWERP DIMITRI STUYVEN TONEELMEESTER JEAN SCHOLS PRODUCTIELEIDING NADIA EL MAHI PRODUCTIE-ASSISTENTIE NIELS VAN UDEN REGIE-ASSISTENTIE & BOVENTITELING INGE FLORÉ VERTALERS TREVOR PERRI, ANNE VANDERSCHUEREN MET BIJZONDERE DANK AAN KRINGWINKEL HAGELAND productie KVS coproductie Behoud de Begeerte Gerealiseerd met de steun van de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92

Production manager

Nadia El Mahi
02/210 11 78
nadia.elmahi@kvs.be
Technische fiche
Captatie