KVS logo

Drarrie in de nacht

Junior Mthombeni, Cesar Janssens & Fikry El Azzouzi / KVS

Vraag niet wat een Drarrie is – vraag liever wie Drarrie zijn. Vier gasten dagen de nacht uit, maar die blijft onverstoorbaar. De nacht laat niet met zich sollen. Hij wacht geduldig af en slaat op het juiste moment meedogenloos toe. 

Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens openden vorig theaterseizoen met Malcolm X. Het stuk werd laaiend enthousiast onthaald door publiek en pers en als ‘historisch’ bestempeld. Dit seizoen kiest het trio ervoor Drarrie in de nacht, El Azzouzi’s succesroman, te theatraliseren. De schrijver won de Arkprijs van het Vrije Woord voor de roman, die vertaald naar het Duits als Wir da draußen hoge toppen scheert. 

Hoofdpersonage Ayoub en zijn kompanen dwalen door de stad en worstelen zich door de nacht. Ze hebben niets of niemand, hooguit elkaar om op te vertrouwen en op terug te vallen.

Bio

Auteur en acteur Fikry El Azzouzi
Fikry El Azzouzi (°Sint-Niklaas, 1978) is een gevierd auteur, bekend van zijn columns (o.a. in de krant De Morgen), romans en theaterteksten. Zijn debuut Het Schapenfeest verscheen in 2010 bij uitgeverij van Gennep. In 2014 volgde de roman Drarrie in de nacht, die genomineerd werd voor De Gouden Uil. Teksten van zijn hand werden bewerkt tot theatervoorstellingen van ‘t Arsenaal Mechelen, zoals IJdele Dagen (2012) in regie van Mesut Arslan en De handen van Fatma (2014) in regie van Michael De Cock. In 2013 trad El Azzouzi toe tot SinCollectief waar hij teksten schreef voor hun voorstellingen Troost, Rumble in da Jungle en Reizen Jihad. Voor die laatste theatertekst en voor de roman Drarrie in de nacht ontving El Azzouzi in 2015 de 65ste Arkprijs van het Vrije Woord. Op vraag van De Nieuw Amsterdam schreef hij de tekst voor PAX Europa, een voorstelling die in 2016 in première ging in Amsterdam, met o.a. Sabri Saad El Hamus en Junior Mthombeni in de cast.

Theatermaker Junior Mthombeni
Junior Mthombeni (°Mechelen , 1972) is theatermaker, acteur en muzikant. De laatste jaren liet hij zich opmerken als artistiek leider van het SINcollectief, met wie hij felgesmaakte voorstellingen creëerde als Troost (met het hiphopcollectief NoMoBS), Rumble in da Jungle en Reizen Jihad. Zijn werk als regisseur biedt een theatrale interpretatie van hete hangijzers uit de actualiteit (bv. Syriëstrijders), maar onderzoekt evengoed de hedendaagse betekenis van inspirerende figuren, bewegingen en evenementen uit het (recente) verleden. In samenwerking met een multi-etnische cast vat Mthombeni de grootstedelijke context in eigentijds muziektheater, met invloeden van urban arts en muziektradities uit alle windstreken. Van jongs af stond hij ook zelf op de scène als muzikant, zanger en acteur. Hij werkte o.a. met Tone Brulin in KNS en Alida Neslo bij De Nieuw Amsterdam, en trad jarenlang op met bands als Afrobeat Association, El Tattoo Del Tigre, African Jazz Pioneers en de Internationals. Junior Mthombeni bracht in 2016 met het felbejubelde Malcom X zijn eerste grote creatie naar de bühne van KVS. 

Muzikant Cesar Janssens
César Janssens (°Antwerpen, 1957) is autodidact multi-instrumentalist en componist, en behoort tot de muzikale top van België. De eerste band waarbij hij speelde, The-Kids, verwierf wereldfaam. Hij was lange tijd de vaste drummer van Raymond van het Groenewoud en speelde als sessiemuzikant en live-begeleider met tal van artiesten (Roland, Helmut Lotti, Bart Peeters, Kommil Foo, Ronny Mosuse ...). In de theaterwereld verraste hij met eigenzinnige composities en soundscapes voor o.a. Reizen Jihad (SinCollectief) en Hannibal (t,arsenaal Mechelen). Samen met Junior Mthombeni en Fikry El Azzouzi vormt hij sinds kort Junior Cesar, een triumviraat dat garant staat voor spokenword-performances met een stevige dosis rock-’n-roll. 

Stadsdramaturg Gerardo Salinas
Gerardo Salinas (°Argentinië, 1973) is een fundamentalist van de kunst van de nieuwe stedelijkheid. De geest van die nieuwe stedelijke contexten heeft hij proberen te destilleren aan de hand van vernieuwende creaties, onverwachte cross-netwerken en projecten. Voorbeelden daarvan vormen Murga België, sociaal-artistieke straatgezelschappen; het WIPCOOP-platform dat de doorstroom van stedelijk artistiek talent beoogt; MAPping, waarbij een nieuwe interactieve plattegrond van de stad wordt uitgetekend door haar inwonende artiesten; en Mural, de muur als canvas van de stad. Salinas was tien jaar lang de artistieke leider van het Mestizo Arts Festival (MAF), waar hij het concept van stadsdramaturgie ontwikkelde. Vandaag werkt hij als stadsdramaturg voor KVS. Vanuit die functie heeft hij meegewerkt aan de enscenering van Drarrie in de nacht. 

Scenograaf Eugenio Szwarcer
Eugenio Szwarcer (°Argentina) studeerde af aan het Theaterinstituut te Barcelona. Door te werken voor een toonaangevend Italiaans bedrijf dat video-captaties maakt van opera’s, ontwikkelde hij zich tot expert digitale technologie voor de kunsten. Werk van Szwarcer werd eerder getoond in het Nationale Theater van Catalunya, Teatre Lliure, Mercat de les Flors en in het MOMA, New York. Zijn onafgebroken zoektocht is er een naar het perfecte huwelijk tussen actie op scène en techniek. Recent werkte hij ook samen met de wereldberoemde hedendaagse danschoreograaf Sidi Larbi Cherkaoui voor de producties Shellshock en Milonga.

Reviews

Credits

van FIKRY EL AZZOUZI, JUNIOR MTHOMBENI, CESAR JANSSENS, SAID BOUMAZOUGHE, RASHIF EL KAOUI, SABRI SAAD EL HAMUS, MICHAEL DE COCK, Junior Akwety dramaturgie GERARDO SALINAS scenografie Eugenio Szwarcer productie KVS coproductie Behoud de Begeerte Gerealiseerd met de steun van de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0483 54 73 88

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92