KVS logo

Dis-moi wie ik ben

Aïcha Cissé, Aminata Demba & Frédérique Lecomte / KVS, Théâtre & Réconciliation

In een wervelwind van korte scènes nemen Aïcha Cissé en Aminata Demba, twee jonge actrices van Afrikaanse afkomst, je mee in de zoektocht naar hun identiteit. Dis-moi wie ik ben is een speels zelfportret van de zogenaamde “tweede generatie”.

De ouders van Aïcha en Aminata migreerden vanuit Mali en Senegal naar België. De diamanthandel bracht hen van West-Afrika naar Antwerpen. Ze kwamen niet om te blijven, maar het leven besliste er anders over en kun kinderen groeiden in België op. 

Als tweede generatie hebben Aïcha en Aminata allerlei vragen, de eerste generatie geeft maar weinig antwoorden. Dus sprokkelen ze feiten en fictie samen om het verhaal van hun ouders te vertellen - en daarmee hun eigen verhaal.

Voor de één is hun verhaal een feest van herkenning, voor de ander biedt het een verfrissende inkijk in het leven van jongeren die navigeren tussen verschillende culturen. Een aanstekelijke voorstelling voor iedereen vanaf 12 jaar.

Bio

Aminata Demba (1987, Antwerpen) heeft al sinds haar kindertijd een passie voor acteren. In december 2011 maakte ze samen met haar goede vriendin Aïcha Cissé een eigen voorstelling: “Nostalgie”, een ode aan hun Afrikaanse ouders en het verhaal van hun migratie van Mali en Senegal naar België. Aminata is net afgestudeerd van een master Cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen. Ze combineerde haar studies met verschillende baantjes (bv. in de horeca en als hostess) en volgde ook een driejarige theateropleiding bij AcSenT (academie voor spel en theater). Ze volgde ook een jaar spelopleiding in de Brusselse theaterschool RITS. Vanaf begin 2012 nam ze deel aan GEN2020, een professionaliseringstraject voor acteurs en theatermakers van diverse origine.

Aïcha Cissé (1987, Antwerpen) stond in de middelbare school al graag op de planken. Na het middelbaar ging ze vertaler-tolk studeren, maar haar passie voor acteren bleef altijd aanwezig. In 2011 schreef en speelde ze, samen met haar vriendin Aminata Demba, een eerste eigen voorstelling: “Nostalgie”. Vanaf begin 2013 nam Aïcha deel aan GEN2020.

Frédérique Lecomte is regisseur en grondlegger van de methode ‘Theater en Verzoening’, waarmee ze theater maakt rond heikele thema’s, met kwetsbare individuen of in conflictgebieden. Ze wordt wereldwijd gevraagd als regisseur van professionele en niet-professionele acteurs, en als docente om haar methode te delen met jongere generaties.

Reviews

06.08.2015 - TAZette - Zeer fris en warm tegelijk
05.02.2018 - RTBF - Jour de relâche : le mag
22.02.2018 - Musiq3 - radiospot: Dis-Moi Wie Ik Ben

Quotes

"Het is een verhaal dat je al lachend doet schrikken van dat nog steeds zo aanwezige racisme in onze samenleving."
- Knack Focus *** -
"Een aanwinst voor nog vele jaren."
- De Standaard -
"Puur, onversneden spelplezier. Over een gevoelig onderwerp, maar juist daarom zo knap."
- TAZette -

Credits

SPEL Aminata Demba, Aïcha Cissé REGIE Frédérique Lecomte DRAMATURGIE Kristin Rogghe tekst FRÉDÉRIQUE LECOMTE,KRISTIN ROGGHE,AMINATA DEMBA, AÏCHA CISSÉ PRODUCTIE KVS COPRODUCTIE t,arsenaal mechelen/GEN2020, THÉÂTRE & RÉCONCILIATION (FRANSTALIGE VERSIE) IN SAMENWERKING MET Mestizo Arts Festival

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92