KVS logo

De Blinden

LOD Muziektheater, Josse De Pauw, Collegium Vocale & KVS

Sterke teksten hebben in alle tijden iets te zeggen. Meer dan een eeuw geleden schreef Maurice Maeterlinck Les Aveugles, een tekst die vandaag nog altijd leesbaar, zegbaar, zingbaar, beluisterbaar is ... en ook nog ten volle begrijpelijk binnen de eigen tijd. 

Een groep blinden op een eiland, in een bos, in de herfst ... ze horen de zee, de vallende bladeren. Ze wachten op hun gids, hun leider, de priester ... hij die kan zien. Waar is hij? Is hij weggegaan? Voor even of voor altijd? Komt hij terug? Is hij dood? Ze weten niet, ze zien niet, ze wachten. 

De blinden, de aangespoelden, de vluchtelingen, de achtergelatenen ... zij die niet kunnen zien. En de priester, de leider, de gids ... kan hij zien of is hij ziende blind? En het publiek, zij die komen kijken ... kunnen zij zien? 

De Blinden is het derde deel van de Trilogie/Trifonie van Josse De Pauw, na De Helden en De Mensheid. De compositie komt deze keer van Jan Kuijken; Collegium Vocale Gent staat in voor de zang. Met op de planken Josse De Pauw, Gorges Ocloo en Taka Shamoto. 

Reviews

30.08.2018 - Le Vif - Registre National

Quotes

"Het is al een krachttoer voor de negen koorleden om zonder partituur te moeten optreden, de vertolking en het gezang gaan door merg en been. Vooral de sopraanstem van Viola Blache snijdt diep."
- Theaterkrant -
"De prachtliederen zetten kracht bij en geven relevantie aan dit symbolisch verhaal.”
- La Libre -
"Wie zijn ogen sluit, heeft een machtig prachtig luisterspel."
- Het Algemeen Dagblad -

Credits

CONCEPT & REGIE JOSSE DE PAUW COMPOSITIE JAN KUIJKEN TEKST MAURICE MAETERLINCK TEKSTBEWERKING JOSSE DE PAUW & JAN KUIJKEN EINDMONOLOOG TOM JANSEN MET JOSSE DE PAUW, GORGES OCLOO, TAKA SHAMOTO MUZIKALE LEIDING MARNIX DE CAT MUZIKALE UITVOERING COLLEGIUM VOCALE GENT ZANG VIOLA BLACHE, CÉCILE PILORGER, MAGDALENA PODKOSCIELNA, SOFIA GVIRTS, KAROLINA HARTMAN, PHILIPPE KAVEN, MARNIX DE CAT, VINCENT LESAGE, FELIX RUMPF LICHT ERIC SOYER scenografie Eric Soyer & Anne Marcq uitvoering doek Anne Marcq & Esther Denis uitvoering decor atelier Théâtre National KOSTUUMS GRETA GOIRIS uitvoering kostuums Bert Menzel, Claudine Grinwis & Catherine Piqueray video Wim Piqueur & Pascal Poissonnier TECHNIEK Brecht Beuselinck, JANNES DIERYNCK, WIM PIQUEUR productieleiding en boventitels Kristel Deweerdt PERS & COMMUNICATIE MARIEKE BAELE Vertaling Josse De Pauw (NL), Monique Nagielkopf (FR), Laurence Alma Tadema (EN) boventiteling Kristel Deweerdt productie LOD MUZIEKTHEATER & THEATERPRODUCTIEHUIS ZEELANDIA coproductie KVS, THÉÂTRE NATIONAL WALLONIE – BRUXELLES, THEATER AAN ZEE, COLLEGIUM VOCALE GENT, LE MANÈGE MAUBEUGE, THÉÂTRE DE NAMUR, GONE WEST, CULTUURPROGRAMMA VAN DE PROVINCIE WEST-VLAANDEREN VOOR DE HERDENKING VAN WOI MET DE STEUN VAN TAX SHELTER VAN DE BELGISCHE FEDERALE OVERHEID MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR GRENSVERLEGGERS, REGELING TER ONDERSTEUNING VAN CULTURELE SAMENWERKINGEN TUSSEN PARTIJEN IN VLAANDEREN, DE PROVINCIE NOORD-BRABANT, DE PROVINCIE LIMBURG & DE PROVINCIE ZEELAND met dank aan Emad Khazal, Adela Martinez, Annie Van Hoorick, Holia Abdulhamid, Eman Dawoud Radwan, Ali Ibrahim Yaseen, Adel Osmani, Siraj Muwafaq Al-Bayati

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92