MICHAEL DE COCK

De artistiek leider van KVS, Michael De Cock (Mortsel, 1972), is auteur, regisseur en acteur. Hij is licentiaat in de Romaanse talen en letterkunde, maakte een proefschrift over het theater van Nathalie Sarraute en studeerde af met grote onderscheiding. Nadien volgt hij de acteuropleiding aan het conservatorium van Brussel en gaat vervolgens aan de slag als freelancer in zijn verschillende talentdomeinen. Tussen 2006 en 2016 was hij directeur van 't Arsenaal in Mechelen. Sinds het seizoen 2016-2017 tekent hij het artistiek beleid uit voor KVS.

 

Auteur

De publicatielijst van De Cock telt vandaag een twintigtal titels. Zijn werk vindt meer en meer de weg naar de internationale boekenmarkt. Het is vertaald in het Frans, Engels, Duits, Italiaans, Turks en Japans. Hij kreeg talrijke prijzen, waarvan de belangrijkste de Zilveren Griffel (2011) en de Boekenleeuw (2015). Sinds een paar jaar legt hij zich toe op het schrijven van scenario’s. Zo bewerkte hij zijn toneelstuk Achter de wolken tot een langspeelfilm. De film, in een regie van Cecilia Verheyden, werd een groot succes in de Vlaamse bioscoop. In 2018 veroverde ook de verfilming van zijn boekenreeks Rosie en Moussa door cineaste Dorothée Van Den Berghe de harten van vele filmliefhebbers. De Cock bedacht het verhaal over Rosie en Moussa op vraag van Brussel deze week. Het beschrijft het leven twee kinderen in de grootstad. De illustraties werden gemaakt door Judith Van Istendael.

 

Michael De Cock publiceert op regelmatige basis in Knack, De Standaard en Mo* Magazine. Hij schrijft sinds een twintigtal jaren over migratie en Europa. Samen met fotograaf Stephan Vanfleteren reisde De Cock langs de grenzen van Fort Europa voor het boek Aller / Retour. In 2013 maakte hij met In het spoor van Hannibal een documentairereeks voor Radio 1 over hetzelfde thema. Hij mag zich in de Vlaamse context als één van de experten op het domein beschouwen en wordt vaak gevraagd om zijn mening of om opiniebijdrages met betrekking tot het thema door diverse media.

 

Regisseur - theatermaker

Als regisseur verdiende hij zijn sporen met producties als Bash (NTGent), HEDDA (naar Hedda Gabler), De Pruimelaarstraat, HAVEN 010, De koning sterft, Drie Zusters, Dood van een handelsreiziger en Odysseus. Een zwerver komt thuis. Samen met regisseur Junior Mthombeni opent De Cock het nieuwe theaterseizoen van KVS met L'Homme de La Mancha, een musical gebaseerd op het beroemde meesterwerk van Cervantes.

 

In 2009 regisseerde hij samen met Younouss Diallo (FOTTI) Serisse, naar De Kersentuin van Tsjechov, met Senegalese en Belgische acteurs. Voor Zomer van Antwerpen 2013 regisseerde hij Hannibal, een historisch openluchtspektakel, in coproductie met Le Manège Mons e.a. Met stukken als Haven010, Febar, en Saw it on television/DIDN’T UNDERSTAND (in de laadbak van een vrachtwagen) bracht De Cock jaren terug al het thema migratie naar theater.

 

Internationaal scoorde Michael De Cock met de twee projecten in de vrachtwagensetting en is er een netwerking in ontwikkeling van Istanbul over Ljubljana en Limoges, Zomer van Antwerpen tot London. Verder onderhoudt De Cock, dankzij zijn achtergrond als romanist, intense contacten met Franstalige gezelschappen in Brussel, Wallonië (Mons), Frankrijk, Senegal en Canada (Montréal).

 

Na tien jaar nam De Cock afscheid van t,arsenaal mechelen en trok naar KVS. Daar bouwt hij aan een genderdivers, intergenerationeel en intercultureel ensemble en huis dat de uitdagingen van de grootstad en al zijn opportuniteiten aangaat. Dat kan, aldus De Cock, nergens beter dan in Brussel en in KVS.

In de pers

15.07.2017 - De Standaard Cultuur - 'Ik word wel wijzer met het ouder worden, maar niet voorzichtiger'
16.08.2017 - Weekend Knack - Michael De Cock: 'Het voorbije seizoen van de KVS was pas de openingsdans, het feest moet nog beginnen'
11.09.2017 - De Standaard / Limburg - De dood van het debat?
23.09.2017 - De Morgen - Het grootste verzet is niet de versplintering, maar de verbinding
13.11.2017 - Canvas - Culture Club - Michael De Cock: DNA
15.11.2017 - Canvas - Culture Club
24.01.2018 - De Morgen - "Als je mensen op de dool geen seconde rust meer gunt"
12.02.2018 - OPINIE - Worden binnenkort voorstellingen stilgelegd voor paspoortcontroles?
18.02.2018 - De Morgen - Opinie: Eén zekerheid is dat 'gesloten grenzen' nog nooit iemand echt hebben tegengehouden
26.02.2018 - De Afspraak - Rosie & Moussa
29.09.2018 - De Morgen - De vragen van Proust