Oeps, of het Groote Mondiale Taartgevecht in 17,5 burleske sketches

Theater Antigone

De mens heeft geen historisch bewustzijn, kreunde Goethe al. l’Histoire se répète en de mens wil daar niet uit leren.

Jos Verbist en Raven Ruëll verdiepten zich twee jaar lang in de geschiedenis van de Groote Oorlog en concludeerden dat die eigenlijk nooit is opgehouden. Dezelfde machten spelen ook in de huidige conflicten, dezelfde belangen deden dat in de conflicten daarvoor. Dezelfde strategische plekken in het Midden-Oosten worden ook nu weer bevochten. Het Oostelijke werelddeel staat opnieuw voor een stuk in brand, met grote gevolgen voor alle contreien.

Jos en Raven confronteerden vorig jaar hun studenten van het RITCS met deze thematiek en gaan nu verder. De jonge acteurs en actrices worden aangevuld met David Dermez, Benjamin Op de Beeck, Sophie Warnant, Gorges Ocloo en Eléna Doratiotto voor een nieuwe voorstelling: Oeps, of het Groote Mondiale Taartgevecht in 17,5 burleske sketches. We voeren daarin de befaamde War Rooms op, waar steeds weer dezelfde beslissingen worden getroffen en oorlogsintenties worden omgezet in daden. Een eindeloze en uitzichtloze carrousel van geopolitieke spelletjes waarvan de details vervagen en die eigenlijk terug te voeren is tot één langgerekt groot taartgevecht.

Inspiratiebronnen voor deze voorstelling zijn o.m. Dr. Strangelove, Het congres van Berlijn in 1885 over de verdeling van de toenmalige koloniën, het boek De Groote Klassenoorlog van J. Pauwels, Shit Happens, een theaterstuk van David Hare over de oorlog in Irak, Het Vietnam Diskurs van Peter Weis ...

Oeps, of het Groote Mondiale Taartgevecht in 17,5 burleske sketches wordt geen loodzwaar torsen van een vreselijke geschiedenis, maar een bijtende satire die toont wat we steeds weer lijken te vergeten.

 

IN DE PERS
03.10.2016 - De Morgen - Oorlog is altijd en overal
03.10.2016 - De Standaard - Oorlog is een investering
10.10.2016 - Knack Focus - Laat 'Oeps, of...' van Theater Antigone het toneelstuk zijn dat u absoluut wilt zien

Duur
100
Prijs
€ 17
reductie
€ 13 / € 9 (-26)
Categorie
Theater
NL
FR