Odysseus. Een zwerver komt thuis. (Deel 4 Zwerver weer thuis)

Michael De Cock & Patrick Lateur / KVS & NTGent

Het theateravontuur in 24 zangen door een resem topacteurs. In dit laatste deel spelen Mark Verstraete, Lucas Vandervost, Gene Bervoets, Bert Luppes en Tom Jansen.

In zang 21 wedijvert Odysseus met de vrijers met de boog. Hij maakt zich bekend (22), wat volgt  is de bloederige zang van de wraak. Pas helemaal aan het eind kan hij Penelope met een ultiem raadsel (23) van zijn identiteit overtuigen. De twee geliefden herenigen zich en delen passioneel weer het bed. Godin Athene kijkt goedkeurend toe en stelt er zelfs de ochtend wat voor uit. Aan het eind volgt tot slot het weerzien met de oude Laërtes (24). Odysseus is weer thuis. Niemand uit zang negen bij de Cycloop, is weer iemand geworden. De orde is hersteld.

Als al het verbale geweld van de 24 mannen die de Odyssee vertellen eenmaal over de scène heeft geraasd, brengt Lisbeth Gruwez een woordeloos antwoord in de meest zuivere eenvoud: twintig minuten lang danst ze alle verzwegen vrouwen van de Odyssee bijeen, en dient dusdanig al die mannen van repliek.

Homeros’ klassieker in vertaling van Patrick Lateur en regie van Michael De Cock. Oercanon dus, maar genadeloos actueel. 

 

Deze voorstelling van meer dan 24 uur kan je over drie dagen beleven (2, 3, 4 februari) of als één lange theatermarathon (24-25 maart). Je kan bij het begin van elke zang instappen. Op dit overzicht zie je het startuur van elke zang en kan je lezen welke acteurs welke zangen voor hun rekening nemen. 

Meer info over Deel 1 op 2 februari, over Deel 2 op 3 februari en over Deel 3 op 4 februari.

Deze voorstelling werkt met de nieuwe Nederlandse vertaling door Patrick Lateur van de 12.000 verzen. We onderzoeken momenteel nog of en hoe we deze voorstelling naar anderstaligen kunnen ontsluiten.   

Duur
350
Prijs
€ 20 (cat.1) / € 17 (cat.2)
reductie
€ 17 (cat.1) / € 13 (cat.2) / € 9 (-26)
Categorie
Theater
NL