Odysseus. Een zwerver komt thuis. (Deel 2 Zwerver op drift)

Michael De Cock & Patrick Lateur / KVS & NTGent

Het theateravontuur in 24 zangen door een resem topacteurs. In dit tweede deel spelen Stef Aerts, Rashif El Kaoui, Servé Hermans, Oscar Van Rompay, Stefan Perceval, Tom Ternest, Jurgen Delnaet en Bruno Vanden Broecke.

Het tweede deel (5-12)  van de  Odyssee is veruit het bekendste. Odysseus, zeven jaar gevangen gehouden door de bloedmooie Kalypso, mag weer naar huis. Na een storm belandt hij op het eiland van de Faiaken. De schipbreukeling wordt in de beroemde zesde zang door prinses Nausikaä, dochter van koning Alkinoös, gevonden en gastvrij ontvangen op het paleis. Hij vertelt er in vier zangen wat hij meemaakte na zij vertrek uit Troje. De Odyssee wordt te makkelijk tot deze zangen herleid. Al zijn de verhalen wel adembenemend. De held vertelt over de Lothofagen, Kirke, zijn reis naar de onderwereld en het emotionele weerzien met de overleden helden en zijn moeder, zijn ontmoeting met de Cycloop, éénoog, Polyfemos (zoon van Poseidon, de reden van al zijn ongeluk), zijn tocht over zee langs monsters als Skylla en Charybdis en langs de Sirenen, die zo verleidelijk zingen dat zeelui hun schip op de rotsen waar ze huizen, laten te pletter varen. 

Opmerkelijk in deze zangen is vooreerst dat ze verteld worden in de ik-persoon. Held Odysseus neemt zelf het woord en vertelt over zijn avonturen op zee. Deze zangen gaven ook de betekenis aan wat vandaag een odyssee heet: een avontuurlijke reeks omzwervingen op weg naar huis. 
Opmerkelijk is ook dat we slechts informatie krijgen over de laatste korte periode van de omzwervingen. Over de zeven jaren bij Kalypso wordt nauwelijks gerept. Zangen 9-12 worden als flashback verteld en zang 12 eindigt waar zang 5 begon: op het eiland van nimf Kalypso.

Homeros’ klassieker in vertaling van Patrick Lateur en regie van Michael De Cock. Oercanon dus, maar genadeloos actueel. 

 

Deze voorstelling van meer dan 24 uur kan je over drie dagen beleven (2, 3, 4 februari) of als één lange theatermarathon (24-25 maart). Je kan bij het begin van elke zang instappen. Op dit overzicht zie je het startuur van elke zang en kan je lezen welke acteurs welke zangen voor hun rekening nemen.

Meer info over Deel 1 op 2 februari en over Deel 3 en Deel 4 op 4 februari.

Deze voorstelling werkt met de nieuwe Nederlandse vertaling door Patrick Lateur van de 12.000 verzen. We onderzoeken momenteel nog of en hoe we deze voorstelling naar anderstaligen kunnen ontsluiten.   

Duur
480
Prijs
€ 20 (cat.1) / € 17 (cat.2)
reductie
€ 17 (cat.1) / € 13 (cat.2) / € 9 (-26)
Categorie
Theater
NL