ODYSSEUS. DE MARATHON.

Ithaka is in zicht. Aftellen geblazen nu! Odysseus. Een zwerver komt thuis – een productie van KVS en NTGent – keert spoedig naar haar thuishaven @KVS terug. De behouden thuiskomst van onze held wordt intussen voorbereid. Tijdens de marathonvoorstelling van 24 tot 25 maart valt er heel wat te beleven in KVS BOL. En nee, je hoeft geen 26 uur lang op je stoel te blijven zitten: onze BOL biedt naast episch voedsel voor de geest ook allerhande verwennerij voor het lichaam. Zo verlaat je onze BOL op zaterdag met fonkelende ogen en vleugeltjes aan je voeten. 

Wat hebben we allemaal voor jou in petto? 
De diepste zielenroerselen, geschreven aan verre helden, delen we met jou. Lees de brieven van hedendaagse auteurs aan een geliefde die al veel te lang van huis is, neem er een mee naar huis, en laat je overspoelen door een golf van hartstocht.
Daarnaast vind je een expositie met foto's die Nick Hannes maakte in de mediterrane regio. Doorlopend kan je bovendien genieten van de mediteraanse keuken. Wakker worden in een theater met een ontbijt dat op je wacht? Komt in orde. 

Even opkrullen en dutten in een zeteltje of je ledematen eens goed uitrekken in een pilatesles, het kan allemaal in onze BOL.

Betoverd door de lyrische verzen, en neem je graag een aandenken mee naar huis? Aan het onthaal kan je de Ilias, Odyssee én het fotoboek van Nick Hannes kopen. Je kan ook een gesigneerd exemplaar van de Odyssee winnen met handtekeningen van vertaler Patrick Lateur en alle acteurs. Hoe meer zangen je bijwoont, hoe meer kans je maakt!

Documentair-artistiek portret van een regio vol tragedie en humor
In het kielzog van de voorstelling reist ook een fotobox mee, met een projectie van de fotoreeks Mediterranean. The Continuity of Man. Een caleidoscopisch portret van een mediterrane regio in verandering, afgewisseld met citaten uit de Odyssee. De zee en de kusten waarover Odysseus zwierf zijn vandaag eens te meer het toneel van risicovolle tochten, ontmoetingen en confrontaties.

Fotograaf Nick Hannes (BE, °1974) legt zich toe op langdurige documentaire reeksen, vaak met een sociaal-politieke relevantie én een kritische noot. Van 2010 tot 2014 bezocht hij twintig landen rond de Middellandse Zee. In die periode haalde de regio herhaaldelijk en onvoorzien de voorpagina’s: crisis in Griekenland, de Arabische Lente, bootvluchtelingen op Lampedusa, oorlog in Libië, Syrië, Gaza ...

Hannes brengt de mediterrane regio in beeld op een historisch kantelmoment. In Mediterranean. The Continuity of Man belicht hij hedendaagse thema’s zoals migratie, urbanisatie en massatoerisme. In zijn herkenbare documentaire stijl omarmt hij de complexiteit van deze regio, overstijgt het anekdotische en gaat op zoek naar de verbindende schakels in de maatschappij. Beelden van een regio vol humor en tragedie.

Brieven aan een zwerver
De diepste zielenroerselen, geschreven aan verre helden.

Die vind je in de Heroides, geschreven door Ovidius. In deze brieven gaf Ovidius het woord aan Ariadne, aan Medea, Sappho en vele andere heldinnen uit de oudheid. Ook Penelope had uiteraard het een en ander te vertellen aan Odysseus, man op drift na een veel te lange oorlog.

Vol van inspiratie door de klassieke teksten en Ovidius, bliezen KVS en deBuren het epistolaire genre nieuw leven in. Ze lieten 5 auteurs een brief schrijven aan een geliefde die al veel te lang van huis is. 5 auteurs dus, één uit elke stad waar Odysseus. Een zwerver komt thuis halt houdt:

uit Brussel: Heleen Debeuckelaere 
uit Groningen: Anneke Claus 
uit Rotterdam: Ester Naomi Perquin
uit Antwerpen: Fatena Al-Ghorra
uit Gent: Alicja Gescinska

Deze brieven vergezelden Odysseus op tocht langs de verschillende speelplekken en komen dus ook mee thuis op 24 maart. 

Ontspannen
Eventjes genoeg van al dat acteergeweld? In de bar op de 5de verdieping kan je deelnemen aan een pilatesles, genieten van een massage of enkele uren in dromenland vertoeven. 

Kies à la carte je favoriete zangen uit. Je kan tussen twee zangen KVS BOL telkens in en uit.
We werken met ongenummerde plaatsen zodat je de scène vanuit verschillende hoeken kan aanschouwen.​