Nachtelijk Symposium

Mesut Arslan / KVS & Platform 0090

Mesut Arslan pakt Nachtelijk Symposium, een stuk van Eric De Volder uit 1994, op een wel heel bijzondere manier aan. De Volder schetst de familie Meiresonne, allesbehalve een modelgezin. Nadat jarenlang alles onder de mat werd geveegd, komt nu het een en het ander naar boven. Drie zoons en een moeder voeren een dramatisch steekspel rond ‘de familiezaak’ en ‘hij daarboven, ons pa’.

Mesut plaatst de acteurs en de tekst in de tolleninstallatie van beeldend kunstenaar Lawrence Malstaf. Het publiek bevindt zich rond een open arena waarin niet alleen de tollen maar ook de personages om elkaar heen gaan draaien. Zo brengt de regisseur de innerlijke identiteit van een familie en het publiek eromheen in beweging. “Ik kies niet voor een klassieke karakterisering van de personages en traditionele theatervormen, maar voor het fysiek veruiterlijken van wat zich binnen in de mens afspeelt en voor het spelen met perceptie. De typisch Vlaamse 'geslotenheid’ mondt uit in een cirkel van atypische emotionaliteit, onmacht, pijn en verraad”, vertelt Arslan.

Voor zijn eerste KVS-creatie grijpt Mesut Arslan terug naar zijn theaterheld Eric De Volder, net als voor zijn eerste Nederlandstalige voorstelling ooit, een bewerking van De Voldesr Kamer en de man. “Eric De Volder is zeker één van mijn helden, terwijl ik niet in helden geloof. Voor Eric is de theaterscène een doek waarop hij scènes van intens verdriet schildert.” Muziek, beeldende kunst en taalkunst hebben bij Eric De Volder steeds een innig verbond gevormd. Arslan vermengt op een even eigenzinnige wijze taalkunst, beeldende kunst en muziek.

KVS-gezicht Mesut Arslan is ook de bezieler van Platform 0090 en hij werkt mee aan de voorstelling Kamyon.

 

IN DE PERS
18.03.2017 - De Standaard - "Zelfs hier doen politici van Turkse afkomst amper hun mond open."

Prijs
€ 17
reductie
€ 13 / € 9 (-26)
Premiere
19.04.2017
NL
FR, EN