My Revolution Is Better Than Yours

Sanja Mitrović

In mei 2018 was het een halve eeuw geleden sinds de rellen en stakingen in Frankrijk van mei '68, een datum die uitgroeide tot een van de meest iconische uit de twintigste eeuw. Maar de studentenprotesten in Parijs waren maar één facet in een globaal netwerk van grassroots-bewegingen en rellen: de Black Panthers en de demonstraties tegen de Vietnamoorlog in de VS, en de stuiptrekkingen in West-Europa en het Oosterse blok, waaronder de studentenprotesten in Belgrado, de Praagse Lente, de politieke crisis in Polen, en zelfs de protesten op het Rode Plein in Moskou. Na een initiële explosie van enthousiasme versplinterden veel van deze bewegingen tot een reeks posities op het politieke spectrum: van neoliberale mainstream naar ultralinks radicalisme, van burgerlijke centrumpolitiek tot extreem conservatisme. 

My Revolution Is Better Than Yours laat zich inspireren door de protesten van ’68 als een van de eerste werkelijk globale fenomenen, door hun potentiële nalatenschap, en door percepties van deze turbulente periode vanop een halve eeuw afstand. Deze nieuwe productie van Sanja Mitrović, gebaseerd op een weelde aan archiefmateriaal en getuigenissen van deelnemers uit verschillende landen, onderzoekt het spectrum van geleefde geschiedenis en historische amnesie, de effecten van woorden en de betekenis van acties, en de mogelijkheid tot herdenking. Doorheen een reeks personages, ideeën, beelden en uitspraken die het gefragmenteerde karakter van de tijd weergeven, rijmt My Revolution Is Better Than Yours de complexiteit van ’68 met de situatie vandaag. Zijn revolutionaire idealen enkel goed voor de vuilnisbak van de geschiedenis en de marketingslogans van grote bedrijven? Of zijn ze nog relevant voor onze ervaring vandaag?

Mei '68: een uniek Europees fenomeen? Niets is minder waar. De rest van de wereld, van Mexico City tot Dakar, had vele jaren voorsprong in verzet. Lees er alles over in het Rekto Verso-dossier "Mei '68 mondiaal"

Duur
110
Prijs
€ 20 (cat.1) / € 17 (cat.2)
reductie
€ 17 (cat.1) / € 13 (cat.2) / € 9 (-26)
Premiere
14.12.2018
Categorie
Theater
MULTI
NL, FR, EN