Brief van het Goethe Institut Washington

Steunbetuiging aan Rachida Lamrabet. Voor de vrije meningsuiting.

27.03.17

Het Plurality of Privacy Project in Five-Minute Plays (P3M5) is een baanbrekend trans-Atlantisch theaterproject dat focust op de waarde van privacy. In samenwerking met het Goethe-Instituut Washington gaven theaterhuizen verspreid over de VS en Europa aan theatermakers de opdracht om stukken te schrijven die onderzochten wat privacy de dag van vandaag betekent in onze digitale wereld. Die stukken van telkens 5 minuten worden in verschillende formats voorgesteld door een netwerk van theaterhuizen tussen januari 2017 en juni 2018. De performances, lezingen en community forums hebben als doel een artistieke en culturele dialoog te creëren rond verschillende Amerikaanse en Europese interpretaties van privacy. 6 video-installaties worden gepresenteerd als een expo.

We verwelkomen Rachida Lamrabets bijdrage aan dit trans-Atlantische project over privacy in het digitale tijdperk. We zien het als een ingenieuze beschouwing over de kwestie rond vrouwen- en religieuze rechten.

Rachida Lamrabet - Belgisch theatermaakster en romanschrijfster van Marokkaanse afkomst, juriste - creëerde een scherp stuk voor KVS in het kader van het Privacy Project. Project Deburkanisation analyseert hoe wetten vrouwenlichamen besturen, in dit geval moslimvoruwen die een niqab of hoofddoek dragen: "De wet geeft en de wet neemt. Nee, de wet graait. Hij rooft en besteelt de eerste weerloze."

We hebben vernomen dat Rachida Lamrabet heel wat negatieve kritiek en haatmails heeft ontvangen omtrent dit werk. Met deze brief willen we graag tonen dat we volledig achter haar staan en dat we niet geloven dat ze op welke manier ook moet worden afgestraft voor het uitoefenen van haar rechten als mens en haar recht op vrije meningsuiting.

 

Hoogachtend,

 

Goethe Institut Washington