Lettres à Nour

Rachid Benzine / Théâtre de Liège

De Frans-Marokkaanse islamoloog en onderzoeker Rachid Benzine behoort tot de nieuwe generatie intellectuelen die de Koran kritisch en op een open manier benadert. Zijn theatertekst Lettres à Nour getuigt in briefvorm van de uitwisselingen tussen een vader, een praktiserende intellectuele moslim die zijn religie beleeft als een boodschap van vrede en liefde, en zijn dochter die naar Irak vertrokken is, een luitenant van IS achterna die ze in het geheim huwde.

De voorstelling heeft de vorm van een lezing. We zijn getuige van de dialoog tussen twee mensen, een vader en een dochter, die geen afstand van elkaar kunnen nemen omdat de liefde die hen bindt sterker blijkt dan al het andere. En al het andere scheidt hen nochtans... De kritische houding van de vader heeft zich tegen hem gekeerd: de principes waar hij in geloofde zijn wapens geworden in de handen van zijn dochter. De onmacht van twee mensen die zo nauw verbonden, zo betrokken zijn, om een dialoog aan te gaan, overeenkomsten te vinden, een akkoord te bereiken, geeft deze tekst zijn schroeiend karakter.

Hij weerspiegelt wat wij vandaag beleven.

"Al een maand lang houdt een prangende vraag me bezig, die hamerend terugkeert als een vertrouwde migraine. Waarom besluiten jonge mannen en vrouwen die in mijn land geboren zijn, tot mijn cultuur behoren en dezelfde bekommernissen lijken te hebben, om naar een land in oorlog te vertrekken en te doden in de naam van een god die ook de mijne is? Deze heftige vraag kreeg een nieuwe dimensie op de avond van 13 november 2015, toen een vreselijk besef me innerlijk verscheurde: een deel van mij botste met een ander deel en zaaide er dood en verderf. Hoe kun je leven met deze verscheurdheid? Zo kreeg deze epistolaire dialoog tussen een filosofische vader en een dochter die deelneemt aan de jihad, beetje bij beetje vorm. Deze moeilijke, onmogelijke dialoog heb ik bedacht." Rachid Benzine

Duur
75
Prijs
€ 17
reductie
€ 13 / € 9 (-26)
Categorie
Theater
FR
NL