Kunstenpunt steunt Rachida Lamrabet

"Ik heb lang getwijfeld of ik dit wel zou schrijven, we hebben het intern ook bediscussieerd. Waarom hier wel op reageren? Waarom dan niet in andere gevallen? Is het wel onze taak om hier iets over te zeggen?"
 
"We vonden het belangrijk om nu onze uitdrukkelijke steun uit te spreken omdat de ophef rond Rachida Lamrabet gaat over een statement die ze liet horen binnen een internationaal artistieke project en omdat de organisaties die betrokken zijn gewaardeerde collega’s zijn in het veld.

Ik zal altijd en overal de vrijheid van expressie steunen en als Kunstenpunt willen we ons ook uitspreken wanneer kunstenaars en kunstenorganisaties onder vuur komen te liggen.

Kunstenpunt wil zijn steun uitdrukken aan KVS, Goethe Institut Washington en de kunstenares Rachida Lamrabet, die naar aanleiding van haar theatermonoloog Project Deburkanisation zwaar onder vuur kwam te liggen. Het transatlantische kunstproject P3M5 waar deze monoloog deel van uitmaakt, is een initiatief van Goethe Instituut Washington, en stelt de waarde van privacy centraal. Theaters uit de US en Europa gaven de opdracht aan auteurs om te antwoorden op de vraag: “What does privacy mean to you in the digital age?” KVS gaf de opdracht aan Rachida Lamrabet, die daarop Project Deburkanisation creëerde.

We betreuren dan ook dat Rachida Lamrabet het slachtoffer is geworden van een campagne tegen haar persoon door wat ze in de video naar voor brengt. Vrije expressie en meningsuiting moeten verdedigd worden omdat ze essentieel zijn in de kunsten en in een gezonde democratie. Kunstenaars zijn aanjagers van het maatschappelijk debat. Er moeten openheid zijn voor discussie op basis van argumenten, zonder dreigementen of persoonlijke aanvallen.

We staan schouder aan schouder met de organisatoren van dit initiatief en hopen dat geen enkele kunstenaar of kunstenorganisatie zich laat beperken in zijn projecten door deze hetze.

Wij onderschrijven dan ook graag onderstaande brief waarin Wilfried Eckstein van Goethe Instituut, curator van het project, zijn steun aan Lamrabet uitdrukt."

- Felix De Clerck - Directeur Kunstenpunt