GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder

Theater Malpertuis

Met GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder schrijft Tom Lanoye zijn eerste theatermonoloog voor regisseur Piet Arfeuille en actrice Viviane De Muynck.

Arfeuille stapte naar Lanoye met de vraag een stuk te schrijven over het spanningsveld tussen de complexe realiteit enerzijds en de simplificerende geschiedschrijving anderzijds. Een verwerking die altijd achteraf gebeurt en meestal door de overwinnaar wordt geschreven.

In het kader van de herdenking van WO I en in de nasleep van de recente aanslagen in het hart van Europa, slaan Lanoye en Arfeuille, als chroniqueurs van hun tijd, een brug tussen het revolutionaire geweld uit het verleden en dat van het heden. Tussen de Princips van toen en de Breiviks van nu. Wat bezielde een massamoordenaar als Anders Breivik? En wat dreef jihadisten er onlangs nog toe om de cartoonisten van ‘Charlie Hebdo’ om te brengen – en zodoende, ironisch genoeg, hun werk nog meer weerklank te schenken?

Als moeder van een gedode terrorist, haar enige kind, neemt Viviane De Muynck het woord. Zonder zijn aanslag te vergoelijken, en zonder zichzelf te sparen, neemt ze de maat van de tijd waarin ze leeft.

Zo bouwt ze zich om, met smartelijk en soms rancuneus genoegen, tot een spiegel van de actuele samenleving.

‘Had mijn zoon zijn daden gepleegd in oorlogstijd, en in het uniform van ons leger? Hij had een monument gekregen.’

IN DE PERS
28.10.2015 - Theaterkrant - Ontroerende en actuele monoloog van Lanoye

 

Prijs
€ 17
reductie
€ 13 / € 9 (-26)
Categorie
Theater