Bruno Vanden Broecke wint prestigieuze Louis D' Or prijs

Bruno Vanden Broecke wint de belangrijkste Nederlandse toneelprijs voor zijn rol in Para.

Op het Nederlandse Theaterfestival 2018 ontving Bruno de prijs voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn rol als soldaat Nico Staelens in Para. De jury was onder de indruk van zijn 'verraderlijk naturel' acteerwerk.

Aldus de jury: “In alles is Bruno Vanden Broecke in Para een acteur die niet lijkt te acteren: hij wórdt zijn personage. Schuchter en onhandig lijkt hij zijn voorstelling te starten, grijpt gaandeweg de toeschouwer genadeloos bij de kladden en neemt hem mee in zijn trots die uitmondt in een enorm verdriet en woede. In een grootse monoloog, die voorbij gaat aan documentair theater, laat Vanden Broecke in alles de onmacht spreken over een nieuw ‘Verdriet van België’.”

Dat Bruno de prijs ontvangt is opmerkelijk, het is namelijk 11 jaar geleden dat een Belg de prijs onder zijn naam mocht schrijven. De Nederlandse toneeljury verkoos zijn prestatie boven die van de andere genomineerden, Eelco Smits (Toneelgroep Amsterdam/Toneelhuis, voorstelling ‘Vergeef ons’) en Steven van Watermeulen (NTGent, voorstelling ‘Onderworpen’).