Big in Belgium (en nu ook Schotland)

Met Unsung - de Engelse versie van Onbezongen - gooit Valentijn Dhaenens hoge ogen op het grootste theaterfestival ter wereld, Edinburgh Fringe Festival. Hij gaat er zelfs lopen met de Fringe First award, de belangrijkste prijs van het festival. Het is echter niet zijn debuut op het festival. In 2012 speelde hij er al BigMouth en kwam daardoor op de radar van verschillende internationale programmatoren en journalisten. Na een maandlang elke dag spelen - en een maand platte rust in september - komt Valentijn terug naar KVS met de combi BigMouth en SmallWar

De Fringe Firsts focussen op ‘new writing’ en worden wekelijks uitgereikt door de krant The Scotsman tijdens het Schotse festival. Over Valentijn schreef de krant: "Hij belichaamt alles wat er is misgegaan in de centrumlinkse westerse politiek, in een van de meest krachtige performances op de Fringe." 

 

In DeGroteMond wordt met behulp van historische toespraken van wereldleiders de massa bespeeld, die zo aanstuurden op oorlog. Met fragmenten uit bekende en minder bekende toespraken, toont Valentijn dat de truken van de retoricafoor nauwelijks zijn veranderd. De preek, de oorlogsverklaring, het vaarwel, het eindpleidooi, de overwinningsspeech, de grafrede ... Wie zijn woorden goed kiest, kan van het zwakste argument het sterkste maken. De absolute waarheid bestaat niet. Ze is een mooie leugen voor wie de wereldmacht ambieert, of de hand van een geliefde begeert. 

DeKleineOorlog brengt de keerzijde van de medaille. Want wat zijn de gevolgen van die opzwepende woorden voor de gewone mens in de straat? Wat met de mensen die de daad bij het woord (moeten) voegen? Valentijn Dhaenens neemt terug het woord en zoomt in op een veldhospitaal tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een cynische verpleegster, een deserteur, een op- en afrijdende ambulancier, een verslagen dokter-chirurg … Ze brengen allemaal hun eerlijke verhaal.